Heftet er utviklet for nyansatte, vikarer, støttekontakter og andre med kortere ansettelse, som ikke har helse- eller sosialfaglig utdanning.
Det nye studieheftet «Dette må jeg kunne, gode tjenester til personer med utviklingshemming» kan være en del av kommunenes opplæringstilbud.

– Alle som skal jobbe med personer med utviklingshemming må ha et minimum av faglig basiskunnskap, for å kunne yte gode tjenester, sier prosjektleder Lise Øverland i Aldring og helse.
Det er mange utfordringer og kinkige situasjoner som ansatte uten formell helse- eller sosialfaglig utdanning kan komme opp i, der studieheftet kan være til stor nytte.
– Tvang og makt er et tema som er prioritert. Det brukes fremdeles i for stor grad, og det er svært viktig å være bevisst på dette. Selvbestemmelse er et annet, siden det i størst mulig grad skal tilrettelegges for at personer med utviklingshemming skal styre egen hverdag.
Også når det gjelder helseutfordringer er det mye å hente i heftet.
– Her er det blant annet snakk om forebygging av fysiske og psykiske helseproblemer, som for eksempel hjerte- og karsykdommer, overvekt og depresjoner, avslutter Øverland.
Aldring og helse har utviklet opplæringsmateriellet på oppdrag fra Helsedirektoratet som en del av prosjektet «Mitt livs ABC».