Her vil blant annet de nye versjonene av de kognitive testene MMSE-NR3 og klokketest (KT-NR3) ligge.
Det er kommunene som har ansvaret for at hukommelsesteamene (tidl. demensteam) og koordinatorene får opplæring og har den nødvendige kompetanse for å gjennomføre oppgavene sine. En viktig oppgave mange hukommelsesteam har, er å bistå fastlegene med utredning av personer ved mistanke om demens. Den enkelte kommune bør fastsette klare rutiner for samarbeidet mellom fastlegene og hukommelsesteam/ koordinator og for hukommelsesteamets/ koordinators øvrige arbeidsoppgaver.
– Kommunen skal tilby en koordinator med kompetanse på demens til alle personer med demens som har behov for langvarige og koordinerte tjenester. Pårørende bør også få oppfølging når de trenger det. Om ønskelig skal en individuell plan utarbeides, sier prosjektmedarbeider Thea Skarpengland.

Foto: Martin Lundsvoll
Både nytt og revidert materiell
Å sikre utredning og diagnostikk var et av satsningsområdene i Demensplan 2015. Mange kommuner valgte opprettelse av hukommelsesteam som en måte å organisere seg for å sikre dette. Ved planperiodens slutt oppgav ca. ¾ av de norske kommunene at de hadde hukommelsesteam eller koordinator.
Høsten 2013 sendte Aldring og helse ut de første temakoffertene til de kommunale hukommelsesteamene.
Nå kommer en ny koffert som skal erstatte den gamle. Den nye kofferten inneholder blant annet revidert håndbok for etablering og drift av hukommelsesteam og verktøy for basal utredning av kognitiv svikt med reviderte tester. I tillegg inneholder kofferten ny og viktig litteratur om yngre personer med demens og deres pårørende
– Den nye kofferten vil være nyttig både for etablerte hukommelsesteam og for dem som er i oppstartsfasen. Jeg vil spesielt gjøre oppmerksom på nye versjoner av de kognitive testene MMSE-NR3 og KT-NR3, som erstatter de gamle, samt den nye Addenbrookes kognitive test-batteri (AKTB-NR), som kan brukes dersom MMSE og klokketest ikke er tilstrekkelig, sier Skarpengland.
Helse- og omsorgsdepartementet foreslår at kommunene organiserer tjenestene sine i primærhelseteam og oppfølgingsteam. Hukommelsesteam er en type oppfølgingsteam, som bør baseres på funksjon og behov, heller enn diagnose.
– Vi har derfor valgt å gå bort fra å kalle det demensteam, og kaller nå teamene hukommelsesteam. Funksjonene til teamet er ikke endret, og kommunene står selvfølgelig fritt til å velge hva de vil kalle sine team.
Ny nasjonal faglig retningslinje om demens
Ny nasjonal faglig retningslinje om demens foreligger nå som høringsutkast fra Helsedirektoratet. Den anbefaler blant annet at kommunene etablerer hukommelsesteam og/eller koordinator. Retningslinjen skisserer to hovedoppgaver for hukommelsesteamene/koordinator.
– Den første handler om å bistå fastlege i utredning av personer ved mistanke om demens. Her er det viktig å avklare og definere arbeidsoppgavene seg i mellom, sier Skarpengland.
– For det andre å sikre et tilbud om oppfølging for personer med demenssykdom som bor hjemme, etter at diagnosen er satt. Hva er behovet for aktivitet og bistand, og hvilke tiltak bør kommunene sette i verk fra første kontakt og til heldøgns omsorgstjeneste er nødvendig?
Utrednings- og oppfølgingsverktøy skal revideres
Utredningsverktøyet, som tidligere har blitt omtalt som «Demensutredning i kommunehelsetjenesten», vil heretter bli omtalt som «Basal utredning av kognitiv svikt», slik det også blir i nasjonale faglige demensretningslinjen
– Det representerer et minimum av hva en utredning av kognitiv svikt bør være. Når nasjonal faglig retningslinje er klar, så vil verktøyet gjennomgå en større revidering, sier Skarpengland.
Helsedirektoratet har også satt i gang arbeidet med å utvikle modeller for systematisk oppfølging etter diagnose og gjennom sykdomsforløpet. Det følger forløpstankegangen, som er et hovedgrep i Demensplan 2020.
– Dette vil også resultere i nyutvikling av materiell til bruk for hukommelsesteamene og andre deler av kommunenes helse- og omsorgstjenester.
Verktøy på nett
Verktøyene for basal utredning av kognitiv svikt og halvårlig oppfølging, de kognitive testene, samt andre aktuelle redskaper ligger for nedlasting på www.aldringoghelse.no.
Nettsiden blir oppgradert i løpet av første halvår 2017.
– Da vil du kunne finne mer informasjonsmateriell og undervisningsfilmer, samt nettbasert rådgivning som også inkluderer chat, avslutter Skarpengland.