Det er åpent for å søke til moduler SØK HER
Skoleåret 2025/2026
- Hverdagsmestring hos eldre med angst og depresjon (uke 35 – 46 )
- Eldre og rus (uke 47-8, vinterferie i uke 8)
- Palliasjon (uke 9-20 i 2026)
- Kvalitetsutvikling og forbedringsarbeid, oppstart 3 ganger i 2025/2026
(uke 35, 47 og uke 9-2026)
De ulike modulene tilbys til helsefagarbeidere/hjelpepleiere/omsorgsarbeidere som jobber i den kommunale helse- og omsorgstjenesten eller i spesialisthelsetjenesten. Ansatte fra Midt-Telemark og Notodden som søker vil bli prioritert, da de to kommunene er samarbeidsparter i prosjektet. Studenter som allerede har gjennomført og bestått enkeltmoduler vil også bli prioritert.
Om fagskolegraden i eldrehelse
Utdanningen er modulbasert og fleksibel. Du velger selv hvor mange moduler du ønsker å gjennomføre, og i hvilken rekkefølge du tar dem.
Hver modul vil være nettbasert med enkelte fysiske samlinger. Alle modulene er vektet til 10 studiepoeng. For å få en fagskolegrad i eldrehelse må du ha 3 valgfrie og 3 obligatoriske moduler. Det er til nå utviklet 3 obligatoriske og 5 valgfrie moduler.

Fagskolen Aldring og helse har i samarbeid med Fagskolen Vestfold og Telemark tatt initiativ til en desentralisert, fleksibel og modulbasert utdanning innen eldrehelse. Dette er et prosjekt som utvikles i samarbeid med Notodden og Midt-Telemark kommuner i perioden 2023 – 2026.
Innsøking skoleåret 2025/2026
Når du søker opptak til utdanningen ber vi deg om å velge hvilke moduler du vil gjennomføre skoleåret 2025/2026. Her kan du velge hvilke moduler du skal fullføre gjennom skoleåret, og antallet moduler du vil ta. Om du kun ønsker en spesifikk modul får du anledning til å oppgi denne i søknadsskjemaet.
Moduler med oppstart 2025 og 2026
Hverdagsmestring hos eldre med angst og depresjon (uke 35-46)
Utdanningsmodulen skal gi kompetanse i arbeid med eldre personer med angst og depresjon. Studenten vil få kunnskap om de utfordringer angst og depresjon kan gi eldre, og om hvordan helse- og omsorgspersonell kan bidra til at de kan mestre daglige gjøremål og utordringer. Målet er å utdanne reflekterte yrkesutøvere med høy yrkesetisk forståelse som identifiserer og kartlegger, planlegger, iverksetter og evaluerer hverdagsaktiviteter i samarbeid med den eldre og eventuelt dens pårørende.
Undervisning en fast ukedag i perioden (uke 35-46, høstferie uke 41).
Det er 8 nettbaserte samlinger fra kl. 12.00-14.00. Det legges opp til to fysiske samlingsdager i Notodden eller Bø fra kl. 09-15.
Kvalitetsutvikling og forbedringsarbeid – avsluttende modul
(oppstart uke 35)
Utdanningsmodulen skal gi studenten forståelse for hva kvalitet og kompetanse i helse- og omsorgstjenesten til eldre betyr for den eldre pasienten, de pårørende og samfunnet. Modulen skal også gi studenten kunnskap og erfaring med kvalitetsforbedring på egen arbeidsplass ved å forberede, planlegge, gjennomføre og evaluere et forbedringsarbeid innenfor et avgrenset område. Forbedringsarbeidet går ut på å identifisere mulige områder for forbedring på arbeidsplassen, knyttet til kollegaer, organisering av arbeidet, en eller flere pasienter eller pårørende. Studenten skal i samarbeid med leder, veileder og faglærer velge et område/tema for forbedringsarbeidet og utarbeide en problemstilling de skal jobbe ut fra. Studenten vil få veiledning på arbeidsplassen og av faglærer.
Studenten må ha gjennomført og bestått de to andre obligatoriske modulene og minst tre av de valgbare modulene beskrevet i studieplan for eldrehelseutdanningen for å kunne gjennomføre denne avsluttende modulen som fører fram til en fagskolegrad i eldrehelse. Det er nødvendig fordi studenten i den avsluttende modulen må bygge på læringsutbyttet fra de fem foregående modulene, og anvende den samlede kompetansen i forbedringsarbeidet.
Det er 2 nettbaserte samlinger fra kl. 12.00-14.00. Det legges opp til to enkeltvise fysiske samlingsdager i Notodden eller Bø fra kl. 09-15.
Kvalitetsutvikling og forbedringsarbeid (oppstart uke 47)
Se informasjon om modulen over
Det er 2 nettbaserte samlinger fra kl. 12.00-14.00. Det er to fysiske samlingsdager i Bø eller Notodden knyttet til modulen. Studenter som søker seg inn på den avsluttende modulen vinteren 25/26 må gjennomføre første fysiske samlingsdag i august/september 2025 sammen med de som starter med denne modulen i uke 35. Dette pga lavt forventet studenttall.
Moduler med oppstart vinter 2025/26
Eldre og rus (uke 47-8, vinterferie i uke 8)
Utdanningsmodulen skal gi innsikt og kompetanse i aldring og risikofylt og skadelig rusmiddelbruk hos eldre. Studentene skal utvikle ferdigheter i å bruke kartleggingsverktøy og gjennomføre samtaler om rusmiddelbruk. Utdanningen fokuserer på lovverket og faglige retningslinjer relatert til oppfølgning og rusbehandling til eldre, samt å fremme en etisk grunnholdning preget av empati og respekt overfor eldre med rusproblemer. Studentene skal kunne identifisere behov for tiltak og samarbeide tverrfaglig for å bedre oppfølging av eldre med risikofylt og skadelig rusmiddelbruk.
Undervisning en fast ukedag i perioden (uke 47-8, vinterferie uke 8).
Det er 8 nettbaserte samlinger fra kl. 12.00-14.00. Det legges opp til to fysiske samlingsdager i Notodden eller Bø fra kl. 09-15.
Palliasjon (uke 9-20 2026)
- Utdanningsmodulen skal utdanne yrkesutøvere som tar initiativ til å utføre lindrende pleie og omsorg til eldre. Studenten skal utvikle sin personlige og faglige kompetanse i omsorgen til eldre pasienter i palliativ fase og eventuelt deres pårørende. Studenten skal kunne tilrettelegge for livskvalitet og en verdig død.
- Undervisning en fast ukedag i perioden (uke 9-20, påskeferie uke 14).
- Det er 8 nettbaserte samlinger fra kl. 12.00-14.00. Det legges opp til to fysiske samlingsdager i Notodden eller Bø fra kl. 09-15.
Kvalitetsutvikling og forbedringsarbeid (oppstart uke 9 – 2026 )
- Se informasjon om modulen under høstens moduler.
- Det er 2 nettbaserte samlinger fra kl. 12.00-14.00. Det legges opp til to enkeltvise fysiske samlingsdager i Notodden eller Bø fra kl. 09-15.