– Vi er trygge på hverandre, og alle er i samme situasjon.
– Her kan vi være oss selv. Vi trenger ikke prestere noe eller late som om vi har det bra hvis vi egentlig har en dårlig dag. Det er anstrengende hvis vi må prøve å virke friskere enn vi føler oss. Her senker vi skuldrene, vi er trygge på hverandre, er budskapet fra gruppen.
Humor er en viktig del av samværet.
– Det er mye lystighet her, vi snakker om alt det rare vi gjør og sier.
De tuller gjerne med egen sykdom, og latteren sitter løst. Men det er rom for alvor:
– Alzheimer sitter på skulderen min hele tiden, sier en av deltakerne.
– Noen dager er så vonde at jeg mister motet. Men så skjer det kanskje noe hyggelig, og da lysner det. Her på dagsenteret skjer det mye – her trives jeg.
Tur er viktig
Etter frokost er det tid for tur i naturen – en viktig del av dagen for gruppen.
– Det er herlig å komme seg ut og gå, da prater vi på en annen måte enn når vi sitter rundt et bord, sier en av dem.
Turen denne fine septemberdagen går innover i terrenget i nærheten av sykehjemmet. Sansene får næring, kropp og hode er i bruk og praten går.
– Vi kommenterer og diskuterer ting vi ser, vi følger naturen gjennom året – dette trives jeg aller best med.
Det er plass til både de små og store samtalene. Dagen er høstvakker, stemningen god.
Et privilegium
Monica Riple og Serianne Rossvold hadde jobbet med yngre personer med demens i flere år før de begynte på Lynghaug Aktivitetssenter i 2013. Her stortrives de.
– Det er et privilegium å jobbe her. Sammen med brukerne finner vi ut hva vi har lyst til å gjøre, og med egen bil kan vi rekke mye. Det vi gjør tar utgangspunkt i brukernes interesser og dagsform.
Før oppstart på aktivitetssenteret kan pårørende på frivillig basis skrive ned bakgrunnsopplysninger om brukeren. Interesser, tidligere yrke, familie – det de mener har betydning for god og personsentrert omsorg. At de ansatte selv henter brukerne hjemme om morgenen og kjører dem tilbake om ettermiddagen, bidrar til helheten i tilbudet.
– Det trygger dem som blir litt stresset når de skal avgårde. Vi kjenner dem og vanene deres. Vi kan lese dagsformen og bistå på en rolig måte hvis det trengs, og dagen får en god start. Frokosten her er viktig, for mange av deltakerne spiser lite hjemme. Her går maten ned på høykant!

Foto: Ragnhild Krüger
Biblioteket som arena.
Lynghaug aktivitetssenter bruker aktivt det lokale biblioteket og Bergen hovedbibliotek når det planlegges aktiviteter. I samarbeid med ansatte på bibliotekene låner vi bøker og filmer, samt holder oss orientert om arrangementer og litteraturformidling på bibliotekene. Dette oppleves positivt av våre brukere.
Samarbeid med Verdighetssenteret om prosjektet Kunst og demens.
Lynghaug aktivitetssenter og Kompetansesenter for demens i Bergen hadde i 2014-2016 et samarbeid med Verdighetssenteret for å utvikle et dialogbasert kunstformidlingsprogram. Formålet var å kunne tilby omvisninger i KODE Kunstmuseene i Bergen for personer med demens. Brukerne av aktivitetssenteret prøvde ut opplegget underveis og gav i intervjuer tilbakemelding på opplevelsene. Resultatet er metodeheftet “Øyeblikkets kunst- Kunstformidling for personer med demens” (Referanse: Stiftelsen Verdighetssenteret-2016 Eli Lea og Siri Breistein.) www.verdighetssenteret.no
I ettertid har Lynghaug aktivitetssenter benyttet seg av omvisningene en rekke ganger til stor suksess. Dette er blitt et populært innslag på aktivitetsplanen. Samarbeidet er også utvidet til å ha tegne og male grupper sammen med Kode kunstmuseum.
Prosjektet Kunst og demens
“Kunst og demens hadde som mål å utforske nye metoder og modeller for bruk av kunst på omsorgsfeltet, både for ansatte, pårørende og frivillige. Prosjektet involverte miljøene Verdighetsenteret, VID vitenskapelige høgskole, Kompetansesenter for demens i Bergen kommune og KODE – Kunstmuseene i Bergen, samt kulturentreprenør og kunstformidler Siri Breistein. Inspirasjonen stammet fra tilrettelagte museumsomvisninger i utlandet og andre steder i Norge, ut fra ønsket om å nå hjemmeboende med demens. I prosjektperioden fikk et trettitalls personer med demens oppleve Edvard Munch-malerier i Rasmus Meyers Samlinger. Det ble utviklet og evaluert et dialogbasert kunstformidlingsprogram.
Prosjektet ble avsluttet med erfaringsseminar i Tårnsalen på KODE den 24. november 2016: Hvorfor er kunst og kultur viktig i demensomsorgen? Samtidig ble det også lansert et eget metodehefte, Øyeblikkets Kunst – kunstomvisninger for personer med demens, støttet av Bergen kommune/Den kulturelle spaserstokken”. I dag tilbyr KODE faste omvisninger for personer med demens én gang i måneden (lenke).
Referanse: https://www.verdighetsenteret.no/avsluttede-prosjekter/
Se også denne linken til etablert kunsttilbud etter at prosjektet ble avsluttet i 2016: http://kodebergen.no/kunst-i-demensomsorgen
Lynghaug aktivitetssenter, Bergen kommune
Målgruppe: Yngre personer med demens