Han leder de første digitale Demensdagene

Bjørn Heine Strand, eller Heine blant venner, er motorsykkelentusiasten, tallknuseren og forskeren, som skal lose oss gjennom Demensdagene i starten av desember.

Vi når Heine via telefon på hytta i Eggedal fredagen i høstferien. Men selv om ferien er i godt i gang, så er laptop`en på for den aktive 46 årige særpingen. Heine sier han fremdeles har Sarpsborg i sitt hjerte selv om han er utflyttet til Oslo.

Banebryter

Heine omtaler seg selv som «tallknuser». I sitt daglige virke arbeider han med avanserte modeller for livsløp og aldring, som har gitt oss kunnskap om blant annet forventet levealder med demens (se sidesak). Her har han gjort et banebrytende arbeid gjennom å hente komplekse modeller fra kreftforskningen til egne livsløpsanalyser. 

– I 2012 kom jeg i kontakt med professor Knut Engedal. Det var da lite data på demens, vi forsøkte å lage livsløpsstudier, men måtte hele tiden jobbe med å finne nye data siden datagrunnlaget var veldig spinkelt. Siden har datagrunnlaget økt, med opprettelsen av demensregisteret NORKOG

Han har også vært opptatt av forebygging av demens. Nå jobber Heine med et nytt og spennende prosjekt, som er en forlengelse av en av verdens største helseundersøkelser, HUNT4 (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag). 

– Det nye prosjektet, basert på data fra HUNT4, har virkelig et mye bedre datagrunnlag enn det jeg har jobbet med tidligere. Det gjør at vi blant annet kan se på hvordan kognitiv reservekapasitet virker inn på demensforløpet. Jeg er veldig stolt av at vi har fått hele 30 millioner kroner til et samarbeid med National Institutes of Health (NIH) og University of Pennsylvania, to toneangivende amerikanske forskningssentra for helseforskning.

På to hjul

Han har selv hatt studieopphold ved prestisjetunge NIH, og det var der han også fikk interessen for motorsykler, og spesielt Harley Davidson.

Mann på motorsykkel. Foto.
Motorsykkelen bruker Heine flittig i sommerhalvåret.

– Jeg endte med å kjøpe meg en Harley i Norge, om det var midtlivskrisen som var årsaken, ja, det får andre bedømme, sier han lattermildt. 

Nå skal han styre Demensdagene i digitale kanaler, fra et studio på Gardermoen. 

– Jeg har vært deltaker på Demensdagene tidligere, og synes det har vært luksus å få oppdatert meg på demens, og samtidig å få møte interessante folk, sier han.

– Vi har jobbet mye med å finne nye måter å nå ut med det nyeste og viktigste – og mest spennende – på demensfeltet. Heldigvis, så har vi allerede gjennomført en digital Hukommelsesteamkonferanse, som hadde mange engasjerte deltakere, og som vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på, sier han.

Hvor mange i Norge har demens?

– Demensdagene vil bygge på disse gode erfaringene, og vil tilby en fin blanding av live foredrag, forhåndsreportasjer landet rundt, diskusjoner i studio og svar på spørsmål fra deltakerne. Vi oppfordrer til å bygge kollegiale fellesskap, og ta opp ting sammen. Vi gir derfor kvantumsrabatt om det er flere fra samme arbeidsplass, som deltar sammen. 

Selv er han spesielt spent på den nye Demensplanen som Helse- og omsorgsminister Bent Høie skal presentere.

– Og ikke minst, så er jeg spent på hvordan den nye forekomststudien blir tatt imot. Hvor mange personer med demens er det egentlig i Norge? 

Her har han selv vært med på å forske frem resultatene, han som er årets konferansier for Demensdagene.