
Foto: Martin Lundsvoll
– Heftet er tenkt være en «rent opplysningshefte» om demens til pasienter, pårørende og allmennheten. Det må gjerne også brukes i videregående skole på egnet linje, sier Knut Engedal, som er en av forfatterne bak heftet, sammen med Anne Brækhus.
I heftet vil du blant annet få vite at demens er en fellesbetegnelse for en gruppe hjernesykdommer, som spesielt opptrer hos dem over 65 år, men også forekommer hos yngre personer. Du kan finne ut av hva som kan være de første tegnene på demens, at det ofte handler om redusert hukommelse, men ikke alltid.
Demens kan utvikle seg svært forskjellig fra person til person, og gjør at atferden endrer seg i større eller mindre grad. Og det kan bli problematisk å forholde seg til både for den som blir syk og dens pårørende.
Dette og mere til kan du lese om i heftet, som bygger på og er en nyskrevet versjon av heftet som kom i 2013. Førsteutgaven ble gitt ut allerede i 2002, og denne nye utgaven er faglig oppdatert og revidert av forfatterne.
Else Dahl Engh (erfaringskonsulent i Aldring og helse), Svein Buvik (medlem av Aldring og helses brukerråd) og Guro Hanevold Bjørkløf (fagsjef demens, Aldring og helse) har vært konsulenter, og har bidratt med konstruktive råd og innspill i manusprosessen.