
Noen funksjonshemninger er lite synlige, og gjør det ekstra vanskelig å vite når man bør tilby seg å hjelpe. Demens er en slik sykdom, der mennesker vi uvitende passerer på gaten egentlig trenger at vi bryr oss. Det handler om å se, forstå og å tørre å ta et skritt fram når noen framstår som forvirret eller stresset, og spørre om man kan hjelpe. For mennesker som har en demenssykdom kan det gjøre en enorm forskjell om folk rundt dem bryr seg og tilbyr litt hjelp med smått og stort. De politiske målsettingene om at flere skal leve lengst mulig hjemme og ønsket de fleste av oss har om å klare oss selv er på mange måter sammenfallende. Men muligheten til å være selvhjulpen i hverdagen kan bremses av mangel på for eksempel orienteringsevne eller hukommelsesproblemer, som kan gjøre at det glipper med å huske veien hjem eller pin-koden på betalingskortet.
kan det gjøre en enorm forskjell om folk rundt dem bryr seg og tilbyr litt hjelp med smått og stort
Mer demensvennlig service
Arbeidet med et mer demensvennlig samfunn som Nasjonalforeningen for folkehelsen startet i 2014, har nå 134 kommuner med, og over 13 000 har deltatt på kurs. Tilbakemeldingene er positive. Taxisjåførene som har vært på kurs forteller at de passer på at folk faktisk finner nøkkelen og klarer å låse seg inn, før de kjører videre. Butikkansatte kjenner betydningen av å lage ro og rom, om det blir stress og tull i kassa. Bibliotekaren er klar på at de må være «ekstra vennlige og ekstra tålmodige» for at biblioteket skal være et godt sted å være for mennesker med demens.
Informasjonen servicepersonell får i kursene mottar de også som pårørende, og fører til at flere får litt mer kunnskap og tro på at det nytter å bidra til gode øyeblikk. I noen tilfeller har vi også fått tilbakemeldinger på at ansatte møter større forståelse fra kolleger og ledere når de må ta en telefonsamtale som pårørende i arbeidstiden.
Din helse – vår hjertesak!
Nasjonalforeningen for folkehelsen er en frivillig, humanitær organisasjon med helselag og demensforeninger over hele landet. Vårt mål er å bekjempe hjerte- og karsykdommer og demens. Det gjør vi med forskning, informasjon, forebyggende tiltak og helsepolitisk arbeid.
Vi er også en interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende. Vår innsats finansieres med innsamlede midler og gaver.
Må trappe opp beredskapen
Noen av utfordringene mennesker med kognitiv svikt og demens kan ha, bør myndighetene ta tak i. Det gjelder for eksempel å sørge for trygghetsalarmer og lokaliseringsteknologi eller hjelp til å få tatt nødvendig medisiner. Men i tidlig fase av en demenssykdom er ikke behovet for slike profesjonelle hjelpetiltak så stort. Mange er i god nok fysisk form til å dra på besøk til venner, handle i butikken eller gå til frisøren. Likevel vet vi at alt for mange som har demens opplever å være mer ensomme og isolert fra lokalmiljøet sitt enn de var før de ble syke.
Erfaringene fra vårt arbeid med demensvennlig samfunn er at ønsket om kunnskap og viljen til å bidra er stor. Det er viktig nå når det blir stadig flere som får demens. Vi trenger enda flere som kan ta et skritt fram og bidra når det blir vanskelig. Slik kan flere som er rammet av demens få beholde det som er godt i livet lenger, ved at biblioteket fortsatt er et godt sted å være, butikken er en trygg sone med folk som kan hjelpe og bussjåføren kan passe på litt ekstra, slik at det blir rett holdeplass i dag og.
Det demensvennlige samfunnet krever at vi er mange som kan litt mer og kan bidra litt mer.