
Sepsis er en reaksjon på bakteriell infeksjon, som raskt fører til ødeleggelse av vev og organer, og som er dødelig om den ikke blir oppdaget i tide. Sepsis er det samme som blodforgiftning på folkemunne, og er en vanlig dødsårsak på norske sykehus.
– Det har vist seg at helsepersonell generelt har vært for lite flinke til å kjenne igjen tegn på sepsis og får derfor ikke handlet raskt nok for å redde liv, sier Skorpen.
Sepsis starter ofte med diffuse tegn mens en er hjemme. Diffuse tegn på sepsis kan være feber, rask puls, kvalme, blek og klam hud, forvirring og besvimelse for å nevne noen.
– Det er forsket lite på sepsis som rammer voksne og eldre personer med utviklingshemming. De har flere av risikofaktorene, for å utvikle sepsis, sier Skorpen.
Et eksempel fra virkelighetens verden
Anne (tjenesteyter i et bofellesskap) finner Nina (56 år) liggende i sengen sin i leiligheten i 07.30 tiden. Nina skulle ha spist frokost og vært på tur til jobb i denne tiden. «Er du blitt syk igjen?» spør Anne. Nina svarer ikke, bare vrir seg i senga og stønner. Nina har nylig vært borte fra jobb en uke på grunn av en kraftig forkjølelse, men hun hadde kommet seg fint i løpet av helgen og skulle på jobb på mandag som vanlig.
Anne går bort til henne og kjenner varmen fra kroppen hennes og observerer at Nina puster raskt, mye raskere enn vanlig. «Nina, føler du deg dårlig?» Anne spør igjen og får ikke noe svar, hun rusker i henne og får ikke noe kontakt med Nina. Anne tar pulsen hennes og den er rask, over 100 slag i minuttet. Hun bøyer seg over Nina og kjenner på pusten hennes, hun puster raskt og helt overfladisk. Anne tar mobilen opp av lomma og ringer 113.
Mange voksne og eldre personer med utviklingshemming er sårbare da de kan ha flere kroniske lidelser samtidig som medfører et høyt medikamentforbruk, flere lider av overvekt og har et nedsatt immunforsvar, og mange har ikke evnen til selv å si ifra eller gi signaler på at de føler seg syke.
Mange sykehus har nå økt oppmerksomheten, og gir helsepersonell ekstra opplæring og trening i simuleringsrom.
– Slik øker de sepsiskompetansen, for å forhindre at pasienter dør, sier Skorpen.
Det er nærliggende å anta at kompetansen blant tjenesteyterne som jobber med voksne og eldre personer med utviklingshemming er liten.
– Hvis tegnene på sepsis blir oppdaget tidlig nok, vil de som kommer raskt til behandling med væske og antibiotika ha større sjanse for å overleve. Her spiller tjenesteyterne som jobber med voksne og eldre personer med utviklingshemming en svært viktig rolle, sier hun.