Aldring og helsetilstand blant personer med utviklingshemming
Aldring innebærer gradvis utvikling av funksjonsfall og sansetap, og høyere risiko for aldersrelaterte sykdommer. For personer med utviklingshemming er det særlige utfordringer knyttet til aldring.
Les mer om aldring og helsetilstand blant personer med utviklingshemmingHelsefremmende arbeid
Helsefremmende arbeid handler om å gi mennesker sterkere kontroll over forhold som påvirker egen helse og livskvalitet, og det forutsetter fokus både på individuelle og samfunnsmessige forhold.
Les mer her om helsefremmende arbeidÅrlig helsekontroll
Personer med utviklingshemming har i mange tilfeller dårligere helse enn funksjonsfriske. Studier viser at årlige helsekontroller av voksne og eldre med utviklingshemming har stor effekt. Helsekontrollene avdekker udiagnostiserte tilstander, alt fra alvorlige lidelser som kreft, hjertesykdom og demens, til tilstander som nedsatt hørsel og syn som er mer vanlig.
Les mer om årlig helsekontrollMitt sykehuspass
Mitt sykehuspass er et hjelpemiddel for å samle viktig informasjon om personer med utviklingshemming ved sykehusinnleggelser.
Les mer om og last ned mitt sykehuspassTemasider og temaark om diabetes type 2 for personer med utviklingshemming
Mange voksne og eldre personer med utviklingshemming antas å ha diabetes type 2. Forebygging og kunnskap om hvordan vi kan bistå de som lever med sykdommen kan bidra til økt livskvalitet for voksne og eldre personer med utviklingshemming.
Ler mer om temasidene og last ned temaark om diabetes type 2Overgangsalder hos kvinner med utviklingshemming
Når kvinner blir eldre synker nivået av de kvinnelige kjønnshormonene i kroppen, og til sist opphører menstruasjonen. Denne livsfasen kalles for overgangsalderen. Det er lite forskning om hvordan overgangsalderen påvirker kvinner med utviklingshemming.
Kunnskap om overgangsalder er viktig for å oppleve god helse og livskvalitet, også for personer med utviklingshemming.
Les mer om overgangsalder hos kvinner med utviklingshemmingKunnskap om overgangsalder er viktig for å oppleve god helse og livskvalitet, også for personer med utviklingshemming.
Smerter og smertekartlegging
Smertekartleggingsverktøyet MOBID-2 kan avdekke smerte basert på observasjoner i forhold til atferdsendring. Man registrerer atferd og intensitet når pasienten blir mobilisert og gjennomfører fem øvelser.
Les mer om smerter og smertekartleggingDisDAT – vurderingsverktøy for ubehag hos personer med utviklingshemming
DisDAT er nå oversatt til norsk. Vi gir en kort innføring i hvorfor og hvordan en kan og bør benytte dette skjemaet.
Les mer om DisDAT Klinisk observasjonskompetanse
Observasjonskompetanse blir gjerne kalt «Rapid response system» på engelsk. Det handler om tidlig oppdagelse og rask respons ved forverret somatisk tilstand hos mennesker. Det er flere begreper som omhandler det samme. Noen kaller det akuttmedisin og andre sier somatisk vurderingskompetanse. Vi vil benytte klinisk observasjonskompetanse
Les mer om klinisk observasjonskompetanseDysfagi – spise- og svelgeproblem
Sette i halsen kan være svært alvorlig for eldre personer med utviklingshemming viser internasjonale undersøkelser. Et fremmedlegeme, mat eller en ting, som setter seg fast i bakre del av halsen kan blokkere luftrøret og føre til kvelning.
Les mer om svelgeproblemer og hvordan unngå kvelningForstoppelse (obstipasjon)
Forstoppelse, eller problemer med regelmessig tømming av tarmen er vanlig blant personer med utviklingshemming. Forstoppelse fører til nedsatt livskvalitet, men kan ofte forebygges.
Les mer om forstoppelseSepsis (blodforgiftning)
Sepsis er en reaksjon på en infeksjon og fører til ødeleggelse av vev og organer. Sepsis oppstår når bakterier kommer over i blodet og kroppens immunforsvar overreagerer. Sepsis kan føre til sjokk og multiorgansvikt som igjen kan føre til død. Hvis tegn på sepsis blir oppdaget tidlig nok, vil de som kommer raskt til behandling med væske og antibiotika ha større sjanse for å overleve.
Les mer om sepsisDelirium
Delirium er en tilstand som karakteriseres ved akutte forandringer i kognitiv funksjon, oppmerksomhet og bevissthet som følge av en eller flere fysiologiske påkjenninger Forandringene kan variere i intensitet i løpet av døgnet og avviker fra hvordan personen er til vanlig.
Les mer om deliriumOmsorg ved livets slutt
De fleste av oss vil oppleve sorg etter tap av personer vi er glad i løpet av livet. Døden kan være ekstra vanskelig å forstå for personer med utviklingshemming.
Les mer om omsorg ved livets slutt herPersoner med utviklingshemming og koronavirus
Eldre personer med utviklingshemming har høy forekomst av sykdommer som gjør at de kan være særlig utsatt for koronaviruset. På sidene om korona finner du informasjon om utviklingshemming og korona.
Ler mer om utviklingshemming og korona