Siste nytt
Hva er et aldersvennlig Norge for deg?
Mange av dem som er opptatt av et aldersvennlig samfunn satt hverandre i stevne på Hell i Trøndelag onsdag. Hva vil et aldersvennlig Norge innebære for de eldre og oss som samfunn, og hvordan vil et slikt aldersvennlig samfunn se ut?
Aktuelle arrangementer
Kognitiv stimuleringsterapi til personer med demens
Synsproblemer etter hjerneslag. Kartlegging, tiltak og videre oppfølging
Seniorkonferansen 2023
Fagskolen Aldring og helse får opprette nye studietilbud uten forhåndsgodkjenning fra NOKUT
Fagskolen Aldring og helse kan nå kan raskere tilby nye utdanninger, og foredle eksisterende utdanninger i takt med nye utfordringer i helse- og…
Sammen for bedre aldring
Bølge, pandemi eller tsunami? Slike ord brukes verden over for å beskrive en sterkt økende eldrebefolkning. Det pågår en intens…
Torleif (76) om livet med Alzheimers sykdom: – Viktig med åpenhet
Når Torleif Sandnes på den internasjonale Alzheimerdagen blir bedte om nevne én hjertesak, er han ikke i tvil: – Jeg er veldig opptatt av at Liv…
Nytt intervju i Årringer-serien: Møt 90-årige Knut, som var japansk krigsfange som barn
Knuts sterkeste minne fra barndommen er familiens år i en japansk konsentrasjonsleir (1941-45). – Før det husker jeg at ambassadens bil måtte…
Setter bærekraftig matomsorg på dagsordenen
14 000 eldre har sykdomsrelatert underernæring. – Og fortsatt ser vi bare toppen av isfjellet, sier prosjektleder Erlend Eliassen.
Ny Psyk-it: Tvungen helsehjelp på sykehjem i Oslo
Typen tvang som utøves har endret seg og blitt mer pleieorientert i løpet av de siste 20 årene . Allikevel er låste dører en utfordring man bør…
Disputerer om dagaktiviteter for personer med demens mandag 2. oktober
I sin doktorgradsavhandling har Aldring og helses Margit Gausdal Strandenæs utforsket hvordan personer med demens opplever tilrettelagte dagaktivitetstilbud, innholdet i tilbudet og hvordan tilbudet påvirker deres hverdag. Hun har innhentet brukernes erfaringer, kartlagt hvorvidt dagaktivitetstilbud oppfyller sitt tiltenkte formål, og sett på hvordan tilbudet påvirker livskvaliteten. Margits prøveforelesning har fått temaet Betydningen av korsang for livskvalitet hos personer med demens.
Pårørendedagen 2023: Kan pårørendes engasjement maskere behovene til personer med demens?
Mange pårørende står i en vanskelig spagat mellom å være engasjert pårørende, stå i arbeid og leve sitt eget liv. Sykepleier og forsker Kristin Häikiö minner helse- og omsorgsarbeidere om å være bevisste på at pårørendes store engasjement utilsiktet kan dekke over behov hos pasienten. Det er mye pårørende gjør som ikke er synlig for helse- og omsorgspersonell. Å stille spørsmål og å invitere pårørende inn i planlegging og evaluering av tiltak overfor pasienter er derfor viktig, mener Häikiö.