Fortalte om sine erfaringer som ung pårørende: Tegneserie om demens lansert på Alzheimerdagen - Nasjonalt senter for aldring og helse

Fortalte om sine erfaringer som ung pårørende: Tegneserie om demens lansert på Alzheimerdagen

Norges første tegneserie om demens tegnet og fortalt til unge er lansert. Den prisbelønte tegneserieskaperen Anders N. Kvammen har laget fortellingene. Victoria Frelsøy (22) vokste opp med pappa med demens.

Det er Kirkens Bymisjon som gir ut boka «Jeg husker ikke – historier om demens». Aldring og helse har bidratt med demensfaglig kvalitetssikring av boka.

Lanseringen skjedde på nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika og digitalt i anledning den internasjonale Alzheimer-dagen 21. september. Du kan se arrangementet her.

Vil nå flere unge

– Vi har lenge sett behov for å nå unge med gjenkjennelig litteratur om demens. Flere og flere unge opplever at foreldrene deres får demens, og at det preger deres og familiens hverdag, sier Kari Ødelund Danielsen, leder for Pårørendeskolen i Kirkens Bymisjon i Oslo, og prosjektleder for tegnserie-prosjektet.

Boka «Jeg husker ikke – historier om demens» inneholder tre historier med ulike vinklinger på det å få demens i ung alder og det å være ung pårørende. En av fortellingene inkluderer en familie med minoritets-bakgrunn, der moren får demens. Det står å lese i pressemeldingen fra Kirkens Bymisjon.

– Jeg måtte ut av min egen komfortsone for å beskrive denne virkeligheten, som jeg visste lite om på forhånd. Jeg har lært mye underveis og jeg er stolt over å ta del i folkeopplysningen rundt den tragiske sykdommen som rammer så mange, sier tegneserie-forfatteren Anders N. Kvammen, som fikk Brageprisen i 2016 for “Ungdomsskolen”.

Du finner boka i utgiverens nettbokhandel

Pårørendeskolen i Oslo har gjennom sitt kursarbeid og kontakt med pårørende erfart at pårørende i flere aldersgrupper, fagmiljøer og samfunnet ellers har behov for kunnskap om hvordan unge erfarer møtet med «folkesykdommen» demens.

Ikke bare eldre

Over 400 000 er nær pårørende til en med demens. Av alle som lever med demens i dag, antas at minst 2 000 er under 65 år.

– Man kan lett tro at demens kun rammer eldre, men også yngre personer kan få sykdommen. Demens gir et sykdombilde som kan være annerledes, vanskelig å forstå og for noen pinlig å forholde seg til. Derfor er vi glade for å kunne utvide kunnskapen om sykdommen med en lettlest tegneserie, sier prosjektleder Ødelund Danielsen.

«Jeg husker ikke – historier om demens» er et samarbeid mellom Kirkens Bymisjon, Aldring og helse og forlaget No Comprendo Press. Prosjektet er finansiert av Stiftelsen Dam.