
Foto: Petter Hveem
– Jeg har jobbet her siden oppstarten i 1991, og de fleste beboerne har bodd her siden det, sier Marianne.
Nært forhold
Bente Anette er vernepleier, og leder dem som arbeider på boligen. Hun er utdannet fra høyskole, og fungerer som veileder for Marianne. Hun har også jobbet der i mange år.
– Man får et nært forhold til dem som bor her, sier Bente Anette.
Boligen ser ut som et hvilket som helst rekkehus. Her er det fem i rekka. Her bor mennesker med utviklingshemming side om side.
– Det er mennesker med ulike diagnoser, og det er både verbal og ikke-verbal kommunikasjon, sier Marianne.
– Det er godt å få tilført kjærkommen kompetanse, fortsetter hun.
Det var det ledelsen i kommunen tenkte da de satte Marianne og tre andre på skolebenken på Fagskolen. Etter en gjennomgang fra Fylkesmannen, der det blant annet ble konstatert avvik i bruk av tvang og manglende kompetanse, ble ledelsen bevisst på at det måtte fylles på med kunnskap.
– Når man da visste at det var et tilbud fra Fagskolen aldring og helse innen eldre og utviklingshemming ble det påmeldt fire stykker herfra. Vi har gått på fagskolen samtidig, og har hatt stort utbytte av det, sier Marianne.
Rask nytte
– Hevingen av kompetanse gir seg raskt utslag i arbeidet, sier Bente Anette ivrig.
– Det har ført til en masse diskusjoner, vi reflekterer mye over bruk av makt og tvang og palliasjon, for å nevne noe, sier hun.
Det er utviklet prosedyrer for palliasjon på bakgrunn av utdanningen ved Fagskolen. Der er utgangspunktet at man må ta hensyn til at beboerne får med seg alt som skjer.
– Vi må hele tiden være bevisste på å ha brukeren i sentrum, sier Marianne.
De har derfor laget prosedyrer for hvem som skal kontaktes når noe skjer, hva som er beboernes individuelle behov, hvor i sykdomsforløpet de er og deres atferd og kommunikasjonsmåte.
– Dette er spesielt viktig for vikarene, som kommer og går, sier Bente Anette.
Setter pris på Fagskolen
Hun forteller at Marianne blir brukt i intern undervisning i kommunen på bakgrunn av kompetansehevingen. Hun sier videre at kommunen setter pris på at ansatte tar videreutdanningen, og at de får en lønnsøkning på 20 000 kroner i året.
Marianne er ferdig med Fagskolen til sommeren.
– Da jeg startet tenkte jeg at jeg ikke hadde så mye mer å lære: Det har jeg måttet bite i meg, avslutter hun med glimt i øyet.