– Vi befinner oss i en situasjon der frivilligheten i eldreomsorgen på ene siden legges brakk ved å stoppe nesten alle frivillige sosiale tilbud for å forhindre smitte. På den andre siden er frivilligheten i eldreomsorgen høyaktuell og kan få en økende betydelig rolle i situasjonen knyttet til COVID-19, sier Beate Magerholm, rådgiver for Frivillighet og kultur ved Verdighetsenteret.
Seks råd
Verdighetsenteret har utarbeidet seks konkrete råd for best mulig samarbeid under krisen:
- Kommunen bør ha koordinatorer som har ansvar for å strukturere og kvalitetssikre samarbeidet med frivillige.
Koordinatorene kan bistå med å fange opp og/eller kartlegge behov og oppgaver som det kan bli behov for, og følge opp samarbeidet med frivilligheten. - Ta kontakt med frivillige organisasjoner og frivilligsentraler.
Flere organisasjoner har omsorgsberedskap som en del av sine faste aktiviteter og gode rutiner for dette. Der det ikke allerede finnes bør kommunen inngå formelle samarbeidsavtaler knyttet til denne krisen. Dette er også noe både Helsedirektoratet, Frivillighet Norge og KS vektlegger. - Avklar hvilke oppgaver frivillige kan være med å løse.
Verdighetssenterets råd er at dette avklares på ledernivå i samarbeid med frivillighetskoordinator, og at dette gjøres i tråd med de restriksjoner for sosial kontakt som myndighetene har anbefalt. - Oversikt over oppgaver godkjennes av de instanser som er ansvarlige for smittevernarbeidet i kommunen.
Dette for å sikre at oppgavene er i tråd med de hensyn som kommunen tar for smittevern i denne fasen av krisen. Helsedirektoratet har informasjon til kommuner om smittevern for frivillige her: https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/frivillige-organisasjoner - Lag retningslinjer og del informasjon.
Involver koordinator og send informasjon til alle som har ansvar for å koordinere samarbeidet med frivillige med oversikt over oppgaver som frivillige kan ha samt hvilke retningslinjer som skal gjelde for de enkelte oppgaver, grad av kontakt, råd for håndtering av penger dersom man handler for noen osv. - Vis på nettsider hvor man kan henvende seg for å gjøre en frivillig innsats.
Bruk eksisterende fungerende kanaler som frivillige organisasjoner og frivilligsentraler. Ta raskt kontakt med frivillige som melder seg og sørg for at initiativet er registrert. Bruk standardiserte kartleggingsskjemaer felles for alle virksomheter i helse og omsorg.
Se også anbefalinger om korona og frivillighet fra Frivillighet Norge, KS og Helsedirektoratet.