Andelen eldre over 85 år øker stadig. Denne gruppen er spesielt utsatt for redusert evne til å fungere i dagliglivet, som har sammenheng med negative helseutfall, sykdom og dårligere livskvalitet. For å forebygge dette kan inntak av protein i kostholdet bidra til å redusere nedbryting av muskelmasse og svekket funksjon ved aldring.
Gode kilder til protein i kosten er kjøtt, fisk, melk, ost, egg, kornprodukter, bønner og nøtter (1). Ofte får eldre i seg mindre protein enn yngre, som kan skyldes svekket appetitt grunnet sykdom, dårligere munnhelse eller større avhengighet av andre. Frem til nå har det vært få studier som har sett på sammenhengen mellom inntak av proteiner og nedsatt funksjonsevne hos de eldste.
I en populasjonsstudie fra Newcastle i England av 722 personer som var 85 år gamle i 2006, ønsket forskere å undersøke assosiasjonen mellom proteininntak og funksjonsnivå. Kostholdet ble målt ved 85 års alder ved hjelp av to intervjuer om kostholdet gjennom det siste døgnet, og inntak av protein ble rapportert som gram per kg kroppsvekt per dag. Funksjonsnivå ble målt gjennom evnen til å gjennomføre aktiviteter i dagliglivet (ADL) og grad av mobilitet, hver 18 måned over en 5 års periode. Utdanning, fysisk aktivitet, BMI, kognitiv funksjon og depressive symptomer ble brukt som kontrollvariabler.
Resultatene viste at jo høyere inntak av protein ved 85 års alder jo større var sannsynligheten for bedre funksjon ved aldring. De som inntok minst ett gram protein per kg kroppsvekt per dag hadde størst sannsynlighet for å beholde god funksjon i perioden fra 85 – 90 års alder. Inntak av ett gram protein per kilo kroppsvekt for en person på 60 kilo tilsvarer omtrent ett glass melk, en skive brød med ost og en porsjon torsk i løpet av en dag (1).
I denne studien var frafallet av deltakere 45%. Av disse skyldes 70% av frafallet død. Dette er en utfordring ved å studere funksjon blant eldre i de eldste aldersgruppene. At det ble foretatt målinger så sjeldent som hver 18 måned, gjør at man mister noe informasjon i en så aldrende gruppe, og er en svakhet ved studien.
Fotnote
-
1.Helsedirektoratet. (2018, 6 november) Proteiner. Hentet fra http://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/tema/naringsstoffer/proteiner
Referanse
-
Mendonça, N., Granic, A., Hill, T. R., Siervo, M., Mathers, J. C., Kingston, A., & Jagger, C. (2018). Protein Intake and Disability Trajectories in Very Old Adults: The Newcastle 85+ Study. Journal of the American Geriatrics Society. doi:10.1111/jgs.15592