I Norge har antall dagaktivitetstilbud tilrettelagt for personer med demens, og kommuner som tilbyr denne tjenesten, økt de siste årene. Det antas at dagaktivitetstilbud spiller en stor rolle for å fremme selvstendighet for hjemmeboende personer med demens, at det øker livskvaliteten og gir sosial stimulering. Men det er få studier som inkluderer personer med demens direkte. Det var derfor behov for å spørre personer med demens om deres erfaringer for å få mer kunnskap om betydningen av dagaktivitetstilbud.
Det ble gjennomført en kvalitativ studie. Sytten personer med demens som hadde dagaktivitetstilbudet minimum to dager i uken ble intervjuet, og intervjuene ble analysert ved bruk av innholdsanalyse (Graneheim og Lundman).
Hovedfunnene i studien viser at personene med demens opplever at dagaktivitetstilbudet hadde en positiv innvirkning på deres fysiske funksjon, kognisjon, livskvalitet og hjemmesituasjon fordi de fikk sosial stimulering, måltider og aktivitet. Fysisk aktivitet, utflukter og arrangement med musikk var satt stor pris på. De opplevde også at det å ha et tilbud å gå til skapte en rytme og struktur i hverdagen. Videre kom det frem at de ansatte har en stor betydning for dagaktivitetstilbudet. De er med på å skape et trygt miljø og bidrar til en følelse av å høre til og være inkludert.
Studien er en del av forskningsprosjektet «Effects and cost of a day care centre programme designed for people with dementia – a 24 month controlled study» (ECOD), finansiert av Norsk forskningsråd.
Referanse
Strandenæs, M. G., Lund, A., & Rokstad, A. M. M. (2017). Experiences of attending day care services designed for people with dementia – a qualitative study with individual interviews. Aging & Mental Health, 1-9.