En persontilpasset legemiddeldose er enda vanskeligere til eldre enn til yngre, så hva er en akkurat passe dose? Hege Kersten gir en hurtig innføring i hva du må passe på, og hvilke hjelpemidler som kan hjelpe i arbeidet med ledemiddeldosering.
Aldring i Norge
Her finner du intervjuer og oppdateringer fra Aldring i Norge-dagene. Hvilke muligheter og begrensninger finnes når vi vet at vi lever lenger og det blir flere eldre i Norge? Forebygging og tilrettelegging er to grunnpilarer inn i framtiden.
Tekst: Petter Hveem (oppdatert), 09. des 2022
Vi blir flere eldre. I 2060 vil det være dobbelt så mange over 70, tre ganger så mange over 80 og 5 ganger så mange over 90 år.
Hva skjer i de ekstra årene? Er de preget av god helse og høy livskvalitet, eller vil det være år med sykdom og funksjonstap? Hvordan kan vi innrette samfunnet slik at vi kan eldes på best mulig måte ut fra våre egne forutsetninger?
Intervjuer, bilder og film fra konferansen
Her finner du programmet til Aldring i Norge-dagene
Innsatsen framover har to grunnpilarer: Forebygging og tilrettelegging. Forebygging skjer gjennom hele livsløpet med mål om å bevare mest mulig av vår iboende kapasitet lengst mulig. Tilrettelegging handler om å dempe konsekvensene av sykdom og funksjonstap, som uansett vil være en del av aldringen, før eller helst senere. Det innebærer å sikre god kvalitet i helse- og omsorgstjenestene til eldre.
Aldring i Norge-dagene viser mulighetene, og ikke bare utfordringene knyttet til aldring og alderdom.
– Det vil både handle om hvordan den enkelte gjennom livet kan gjøre gode valg for å forebygge sykdom, óg om hvordan samfunnet kan legge til rette for de gode valgene, sier Selbæk.
– Vi belyser viktige problemstillinger i alderdommen, som kulturdeltagelse, seksualitet, kjønnsperspektiver, familie, sosialt nettverk og rus. Vi viser blant annet hvordan helsevesenet kan møte økte krav fra flere eldre uten å gå på kompromiss med kvaliteten i tjenesten. I det ligger også en plan for å hjelpe hjelperne, sier Selbæk.