
Foto: Martin Lundsvoll
Kommentarene om den planlagte eldrereformen Leve hele livet, som kan leses i denne utgaven av tidsskriftet, leder oss tettere inn på stortingsmeldingens intensjoner og mål. Mat og måltider er et sentralt tema. Fellesskap rundt måltidene skal motvirke feil og underernæring, og lokale kjøkkenløsninger framsnakkes.
«Det skal dufte mat i gangene», sier eldreminister Åse Michaelsen, som ved de gode eksemplenes makt vil inspirere kommunene til å tenke nytt. Det er å håpe at hun lykkes! Leve hele livet kan bli det redskapet vi trenger for å tette gapet mellom visjoner og virkelighet i norsk eldreomsorg. Men gratis er det ikke å snu utviklingen. Det må politikerne også forstå.
Mat og måltidsopplevelser er ikke det eneste som kan gjøre dagene våre bedre. Forskning viser at vi profiterer på å mate hjernen med kulturinntrykk. «Kultur og helse henger i hop, fra vi blir født til livet ebber ut, også ved demens», sier stadig flere. Fra å ha fokus på de blå reseptene, har behandlerne de senere årene sett bedring både ved å skrive ut grønn omsorg og mosjon på resept.
Hvis kulturpionérene får det som de vil, kan det i framtida bli like naturlig å forordne kulturinntrykk på resept. Mens kulturopplevelser kan redusere stress, vil en stresset hjerne svekke immunforsvaret vårt.
Bente Wallander (sign.)