– De får bedre balanse og muskelstyrke gjennom treningen. Det er derfor rimelig å anta at risikoen for fall blir redusert, sier Elisabeth Wiken Telenius ved Aldring og helse. Hun forsvarte 14. juni sin avhandling om effekten av høyintensitetstrening på sykehjemsbeboere som har demens.
– I tillegg ser vi at treningen kan påvirke atferdssymptomer som er vanlig blant dem med demens.
Adferdssymptomer hos personer med demens kan være apati, uro og utagerende atferd.
Telenius sin avhandling for ph.d graden ble gjennomført ved Institutt for helse og samfunn på Universitetet i Oslo.
Telenius er tilknyttet Sykehuset i Vestfold, Aldring og helse i et samarbeidsprosjekt med Høyskolen i Oslo og Akershus.
Eldre og mer skrøpelige
Det er første gangen personer på sykehjem som har demens er inkludert i en studie av effekten av høyintensitetstrening i Norge.
Det bor over 40 000 eldre på sykehjem i Norge. Det er et uttalt mål at helsetjenestene i dag skal legge til rette for at eldre skal bo hjemme så lenge som mulig. De som bor på sykehjem er i dag dermed både eldre og skrøpeligere enn tidligere.
Åtti prosent av dem som bor på sykehjem har en form for demens. Det betyr ikke bare problemer med hukommelsen og andre kognitive funksjoner. Demenssykdom gir seg også ofte utslag i fysiske symptomer som nedsatt balanse og gangfunksjon, noe som fører til økt fallrisiko, samt adferdssymptomene som nevnt ovenfor.
Har det bedre
– Vår studie med 170 deltakere fra 18 sykehjem i og rundt Oslo viser at beboere med demens på sykehjem som har god balanse og er sterke i beina skårer bedre på livskvalitet. De har det rett og slett bedre, fortsetter Telenius.
Undersøkelsen viser at selv de eldste sykehjemsbeboerne med demens kan trene med høy intensitet.
– Ja, også veldig gamle personer med demens kan få til effektiv styrke- og balansetrening, for dermed å kunne opprettholde og bedre sine fysiske funksjoner, sier Telenius.
– De klarer å ta i mot instruksjoner og er faktisk motiverte til å delta i regelmessige trening over tid. Og ikke minst, så viser det seg at treningen er trygg for denne gruppen.
Bedre balanse og mindre apati
Etter 12 uker med trening to ganger i uken hadde treningsgruppen forbedret balansen betraktelig mer enn kontrollgruppen.
– De som hadde deltatt hadde også blitt sterkere i beina, og var mindre apatiske, sier Telenius.
– Siden trening er ferskvare skåret begge gruppene dårligere tre måneder etter, men treningsgruppen hadde fremdeles bedre balanse og fremstod som mindre urolig.
Bra for kropp og sjel
Telenius sier videre at det i dagens samfunn er mye fokus på trening og fysisk aktivitet blant unge og middelaldrende, men at den gruppen som kanskje trenger det mest blir oversett.
– Eldre med demens på sykehjem landet over, som i tillegg til demensdiagnosen ofte har andre kroniske sykdommer og en veldig inaktiv livsstil, blir ofte oversett. De har ingen anledning til å «shoppe rundt» etter et treningstilbud slik de fleste av oss kan.
Det må legges til rette for mer systematisk daglig fysisk aktivitet og trening på rundt omkring på sykehjemmene.
– Eldre er totalt avhengig av aktivitetstilbudet på sykehjemmet – og dette ansvaret må sykehjemmene og kommunene ta. Det er bra for både kropp og sjel, avslutter Telenius.
Referanse
-
Elisabeth Wiken Telenius: Effects of a High Intensity Functional Excercise Program in Nursing Home Residents with Dementia. Doktoravhandling, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo, 2016.