Forskningswebinar
Med jevne mellomrom inviterer Aldring og helse til et åpent webinar, hvor en internasjonalt anerkjent forsker presenterer sitt arbeid og svarer på spørsmål.
⠀
Søk om forskningsmidler
Leon Jarners Minnefond til forskning om Alzheimers sykdom og andre former for demens, utlyser stipend til anvendelse i forskning om demens som skal utføres i Norge.
VIKTIG INFORMASJON TIL DEG SOM SKAL BRUKE MMSE-NR3 I FAG- OG FORSKNINGSARTIKLER
Aldring og helse er kjent med at det har vært tilfeller der tidsskrifter ikke har akseptert forskningsartikler fra studier der data fra Norsk revidert Mini Mental Status Evaluering, versjon 3 (MMSE-NR3) er brukt. Tidsskriftene mener at MMSE-NR3 ikke er en selvstendig test, men en norsk versjon av PARs MMSE, som er lisensbelagt, og krever derfor at man fremlegger dokumentasjon for tillatelse fra PAR før artiklene aksepteres for publikasjon.
I den forbindelse har Aldring og helses advokater v/ Simonsen Vogt Wiig skrevet en erklæring der det fremkommer at MMSE-NR3 er vurdert til å være et uavhengig arbeid, og at bruk av testen i vitenskapelige publikasjoner er tillatt uten samtykke fra tredjepart.
Ved presentasjon av MMSE-NR3 i fag- og forskningsartikler, er det viktig at;
- MMSE-NR3 presenteres som en uavhengig test, og ikke som en norsk versjon av PARs MMSE.
- MMSE-NR3 må i alle sammenhenger og i all kommunikasjon omtales med sitt fulle navn: MMSE-NR3.
- Ved presentasjon/diskusjon av forskningsresultater, kan ikke resultatene fra MMSE-NR3 uten videre sidestilles med resultater fra PARs MMSE.
Forskningsprosjekter
Utviklingsprosjekter
Nytt innen forskning og utvikling
Fem minutter om dagen kan redusere demensrisiko hos eldre
En ny studie viser at selv små mengder intensiv fysisk aktivitet kan bidra til å redusere risikoen for demens – også blant eldre med…
De fleste eldre har noen å spørre om hjelp – men ikke alle har hjelpen nær
Ny forskning viser at de fleste eldre i Norge føler de har noen å spørre om hjelp, og de fleste kontakter familien. Men blant aleneboende eldre…

Kraftig økning i nye tilfeller av demens
En ny, norsk studie om demens anslår at antallet nordmenn som utvikler sykdommen er nærmere tre ganger høyere enn tidligere anslått.

Helvetesild-vaksinen kan også beskytte mot hjertesykdommer
En ny sørkoreansk studie viser at de som hadde tatt vaksinen hadde 23 prosent lavere risiko for å utvikle hjertesykdommer, som hjerneslag og…
De friskeste eldre fikk mest medisiner etter pandemien – og ikke de med demens
Forskere oppdaget overraskende forskjeller i hvordan koronapandemien påvirket bruken av medisiner blant eldre.

Ny forskning styrker mistanken: Vaksine mot helvetesild kan beskytte mot demens
Eldre som fikk vaksine mot helvetesild hadde 20 prosent lavere risiko for å utvikle demens, viser en ny studie. Resultatene støtter tidligere…

Sen overgangsalder kan knyttes til lavere risiko for demens
Sen overgangsalder og et langt fruktbart aldersspenn kan være assosiert med lavere risiko for utvikling av demens. Det viser en ny studie.
Ordfører oppfordrer alle kommuner til å ta Hjerneløftet
Sandefjord er en av tre kommuner som til nå har meldt seg på Hjerneløftet – en guide til bedre hjernehelse. Ordfører Bjørn Ole Gleditsch (62)…
God kondisjon kan påvirke språkforståelsen hos eldre
En ny studie fra Universitetet i Agder viser at seks måneder med kondisjonstrening forbedrer språkforståelsen hos eldre som trener. Blant de 160 deltakerne over 60 år økte den gjennomsnittlige kondisjonen med 7 prosent og ga merkbar forbedring i språkoppfatning hos de som kun snakket ett språk. Studien er den første som tydelig dokumenterer sammenhengen mellom bedre form og bedre språkforståelse hos eldre, i følge professor Wheeldon ved UiA.
6 prosent står for halvparten av helseutgiftene
Tall fra SSB viser at 6 prosent av pasientene sto for halvparten av kostnadene i spesialisthelsetjenesten i 2024. Det tilsier 125.000 av totalt 2,15 millioner pasienter. – Det kan høres dramatisk ut, men det er faktisk et godt dokumentert mønster i helsesystemer over hele verden, sier professor Adnan Kisa til forskning.no. Kisa forklarer at det ofte er eldre med flere eller alvorlige helseproblemer som bruker mer sykehusbehandling enn gjennomsnittet, mange av disse var over 70 år.
Kommunene styrker tjenestekvaliteten for hjemmeboende eldre
Statens helsetilsyn melder at et landsdekkende tilsyn fra 2025 fokuserer på om kommunene oppdager og følger opp forverring hos eldre over 75 år som bor hjemme. Det skriver Helsetilsynet. En undersøkelse viser at de fleste kommuner tar dette på alvor, men at mange sliter med mangelfull helseinformasjon, dokumentasjon og oppfølging – noe som kan føre til forsinket eller utilstrekkelig hjelp. 94 prosent av de som deltok i undersøkelsen vil bruke svarene i eget kvalitetsforbedringsarbeid.