Forskningswebinar
Med jevne mellomrom inviterer Aldring og helse til et åpent webinar, hvor en internasjonalt anerkjent forsker presenterer sitt arbeid og svarer på spørsmål.
⠀
Søk om forskningsmidler
Leon Jarners Minnefond til forskning om Alzheimers sykdom og andre former for demens, utlyser stipend til anvendelse i forskning om demens som skal utføres i Norge.
Forskningsprosjekter
Utviklingsprosjekter
Nytt innen forskning og utvikling
De friskeste eldre fikk mest medisiner etter pandemien – og ikke de med demens
Forskere oppdaget overraskende forskjeller i hvordan koronapandemien påvirket bruken av medisiner blant eldre.

Ny forskning styrker mistanken: Vaksine mot helvetesild kan beskytte mot demens
Eldre som fikk vaksine mot helvetesild hadde 20 prosent lavere risiko for å utvikle demens, viser en ny studie. Resultatene støtter tidligere…

Sen overgangsalder kan knyttes til lavere risiko for demens
Sen overgangsalder og et langt fruktbart aldersspenn kan være assosiert med lavere risiko for utvikling av demens. Det viser en ny studie.
Ordfører oppfordrer alle kommuner til å ta Hjerneløftet
Sandefjord er en av tre kommuner som til nå har meldt seg på Hjerneløftet – en guide til bedre hjernehelse. Ordfører Bjørn Ole Gleditsch (62)…

Geir Selbæk fikk Hjernerådets forskningspris 2025
Demensforsker, professor og forskningssjef Geir Selbæk er tildelt årets forskningspris fra Hjernerådet.
Hjerneløftet – et løfte til deg selv og egen hjerne
Aldring og helse har nå lansert Hjerneløftet – en gratis guide som gjennom et helt år gir deg forskningsbaserte råd for en sunnere hjerne.
Nytt verktøy kartlegger svekket orienteringsevne. Det kan bidra til tidligere oppdagelse av demens
Svekket orienteringsevne kan være et tidlig tegn på demens, men blir sjelden undersøkt.

– Demensdiagnosen kan være en lettelse
Personer som selv opplever å ha en kognitiv svikt, kan føle lettelse når de mottar en demensdiagnose. Men med diagnosen følger også økt…
Hjerneløftet omtalt i VG
VG omtaler nå Hjerneløftet i en større sak (bak betalingsmur) om hvordan vi kan styrke hjernehelsen. Satsingen, som Aldring og helse står bak, løfter frem fysisk aktivitet, kosthold, søvn og sosialt samvær som viktige grep. Budskapet er at det aldri for sent å ta vare på hjernen. Se link nedenfor hvis du vil lese mer eller bli med på Hjerneløftet.
Eldre i fokus under Toppmøte 2025
Tirsdag ble toppmøtet 2025 arrangert, og temaet var tjenestetilbudet til eldre innen psykisk helse og rus. Møtet ble ikke sendt direkte, men legges ut som opptak i etterkant. Toppmøte er en arena hvor fag, erfaring og politikere kan møtes om temaer innenfor psykisk helse og rus. Eivind Aakhus, psykiater, ph.d., fagsjef psykisk helse, Nasjonalt senter for aldring og helse, holdt åpningsforedrag. Årets tema har vært satsingsområde for senteret helt siden høsten 2024, skriver arrangøren.
Hvordan kan helsetjenester bli mer inkluderende for en stadig mer mangfoldig eldre befolkning?
En ny studie, i regi av Aldring og helse, NTNU og Akdeniz universitet i Tyrkia, viser at eldre tyrkiske immigranter ofte møter utfordringer i møtet med helsevesenet. Språkbarrierer, kulturelle forskjeller og manglende tilpasning kan føre til redusert tilgang på nødvendig helsehjelp. Forskerne anbefaler derfor å redusere språkbarrierene, styrke helsepersonellets kulturelle kompetanse, tilpasse tjenestene til kulturelle behov, fremme sosial inkludering og styrke samarbeidet med innvandrermiljøer.