Forskning og utvikling

Aldring og helse har en bred profil inne forskning og utvikling. Vår forskning og våre utviklingsprosjekter bidrar til økt kunnskap og kompetanse innen aldring og eldrehelse, både for allmennheten og for ulike nivåer i helse- og omsorgstjenestene.


Til utvikling

Forskning

Forskningsprosjekter Aldring og helse gjennomfører, skal gi økt kompetanse om aldring og eldrehelse i samfunnet og bidra til å bedre helse- og omsorgstjenester til eldre og deres pårørende.

Våre ansatte innen forskning

Forskningen i Aldring og helse skjer i samarbeid og på tvers av land, regioner, profesjoner og tjenestenivåer.

Se alle våre forskere
Våre vitenskapelige artikler

Våre medarbeidere er hoved- eller medforfattere på over 50 vitenskapelige artikler hvert år. Her finner du en oversikt over alle artiklene, med sammendrag og lenke til publikasjonene.

Se alle våre vitenskapelige artikler
KVALAP

KVALAP er et register for personer som utredes og behandles ved alderspsykiatriske avdelinger i spesialhelsetjenesten. KVALAP er et kvalitets- og forskningsregister i alderspsykiatrien.

KVALAPs egne sider
NorKog

Norsk register for personer som utredes for kognitive symptomer i spesialhelsetjenesten. NorKog er et nasjonalt kvalitets- og forskningsregister.

NorKogs egne sider
Biblioteket Aldring og helse

Biblioteket hjelper deg med å finne litteratur og kunnskap innenfor våre fagområder. Biblioteket er betjent daglig 08:30-15:30.

Til biblioteket

Forskningswebinar

Med jevne mellomrom inviterer Aldring og helse til et åpent webinar, hvor en internasjonalt anerkjent forsker presenterer sitt arbeid og svarer på spørsmål.

Mer om forskningswebinaret

Søk om forskningsmidler

Leon Jarners Minnefond til forskning om Alzheimers sykdom og andre former for demens, utlyser stipend til anvendelse i forskning om demens som skal utføres i Norge.

Stiftelsen Leon Jerners minnefond

Til forskning

Utvikling

Der forskningen vår fokuserer på å generere kunnskap og forståelse, må det også jobbes for å bruke denne kunnskapen til å skape konkrete løsninger og innovasjoner som kan brukes i det virkelige liv. Noen av utviklingsprosjektene resulterer i bokutgivelser eller kompetansehevingstiltak som kurs, e-læringer eller formelle utdanninger.

Våre ansatte innen utvikling

Vi bruker forskning og ny kunnskap som grunnlag for våre utviklingsprosjekter, som sørger for at viktig ny viten kommer i bruk i tjenestene.

Se alle ansatte innen utvikling
Forlaget Aldring og helse

Forlaget aldring og helse er sentral i formidling av kunnskap fra Aldring og helse. Forlaget utgir lærebøker, temabøker, fagrapporter og undervisningsmateriell tilknyttet våre fagområder.

Til forlaget
Hev kompetansen

Hvert år gjennomfører et stort antall helse- og omsorgsarbeidere kompetanseheving og utdanning hos Aldring og helse. Tilbudet spenner fra korte introduksjonskurs og e-læringer, til meritterende utdanning.

Hev kompetansen
Nettbutikk

Du finner en oversikt over våre utgivelser i bokhandelen. Flere publikasjoner kan lastes ned gratis.
Vi tilbyr også en rekke kurs og konferanser som avholdes enten fysisk eller digitalt. Flere av våre nettkurs er gratis.

Til nettbutikken

Utviklingsprosjekter


Nytt innen forskning og utvikling

Ordet menopause skrevet på bakgrunn av planker med årringer
Sen overgangsalder knyttes til lavere risiko for demens

Sen overgangsalder og et langt fruktbart aldersspenn kan være assosiert med lavere risiko for utvikling av demens. Det viser en ny studie.

Ordfører oppfordrer alle kommuner til å ta Hjerneløftet

Sandefjord er en av tre kommuner som til nå har meldt seg på Hjerneløftet – en guide til bedre hjernehelse. Ordfører Bjørn Ole Gleditsch (62)…

To menn på scene. Foto
Geir Selbæk fikk Hjernerådets forskningspris 2025

Demensforsker, professor og forskningssjef Geir Selbæk er tildelt årets forskningspris fra Hjernerådet.

Hjerneløftet – et løfte til deg selv og egen hjerne

Aldring og helse har nå lansert Hjerneløftet – en gratis guide som gjennom et helt år gir deg forskningsbaserte råd for en sunnere hjerne.

Eldre kvinne i hvitt utendørs, som ser forvirret ut. Foto
Nytt verktøy kartlegger svekket orienteringsevne. Det kan bidra til tidligere oppdagelse av demens

Svekket orienteringsevne kan være et tidlig tegn på demens, men blir sjelden undersøkt.

To voksne kvinner går på en sti
– Demensdiagnosen kan være en lettelse

Personer som selv opplever å ha en kognitiv svikt, kan føle lettelse når de mottar en demensdiagnose. Men med diagnosen følger også økt…

Fire personer ved siden av roll-up. Foto
Norge deltar i omfattende EU-prosjekt om demens

Hvordan kan vi bedre livene til personer med demens og deres pårørende? Dette er utgangspunktet for et nytt EU-prosjekt, som nylig startet opp i…

Hvorfor går kombinert syns- og hørselstap blant eldre under radaren?

Så mange som 20 prosent av de eldre over 65 år i Norge kan ha kombinert syns- og hørselstap. Til tross for at verktøyene for å oppdage dette…

Se flere nyheter
Hvordan kan helsetjenester bli mer inkluderende for en stadig mer mangfoldig eldre befolkning?

En ny studie, i regi av Aldring og helse, NTNU og Akdeniz universitet i Tyrkia, viser at eldre tyrkiske immigranter ofte møter utfordringer i møtet med helsevesenet. Språkbarrierer, kulturelle forskjeller og manglende tilpasning kan føre til redusert tilgang på nødvendig helsehjelp. Forskerne anbefaler derfor å redusere språkbarrierene, styrke helsepersonellets kulturelle kompetanse, tilpasse tjenestene til kulturelle behov, fremme sosial inkludering og styrke samarbeidet med innvandrermiljøer.

Eldre kan ha andre symptomer på psykiske lidelser enn yngre

Psykiske lidelser rammer både unge og eldre. Selv om det er mange likheter, er det også både symptomer og konsekvenser som kan være ganske forskjellige. Mens unge oftere har emosjonelle reaksjoner, opplever eldre oftere tretthet og kroppslige plager som vanlige symptomer. I tillegg oppstår oftere psykiske symptomer av fysiske årsaker hos eldre. På våre fagsider lærer du mer om eldre og psykiske lidelser.

Hvorfor øker forekomsten av depresjon hos de over 80, når den faller hos resten av befolkningen?

– Nære venner faller fra og mange blir mer isolerte, kanskje mister de funksjoner og roller de har bygd opp livet og identiteten sin rundt, sier fagsjef Eivind Aakhus og legger til at det samtidig gjerne dukker opp flere helseutfordringer og plager som påvirker livskvaliteten. Han mener det å få eldre inn i aktiviteter som gjør at de beholder sosiale nettverk og opplever mening i hverdagen bør være en viktig prioritet fremover. – Jeg tror frivilligheten kan spille en viktig rolle her, sier han.

Les flere notiser