Huskeprisen 2021: – For den som tåler å kjenne på egen og andres smerte

Kunstner Dag Bratbergsengen er skaperen av Huskeprisen 2021, som deles ut på Demensdagene 7.-8. desember. – Folk som har evnen til omsorg har en hjerteskuff. Den styrker, slik at man tåler å se og kjenne på egen og andres smerte. Ugla kan være her både når det er lys og mørke.

Keramikeren syntes det var veldig hyggelig å bli spurt om å bli årets Huskepris-kunstner:

– Det er alltid fint å få bestillingsoppgaver, men når det dreier seg om noe så meningsfylt som dette oppdraget, kan jeg legge litt ekstra energi i det. At det skulle være en ugleskikkelse passet mitt uttrykk godt.

I begynnelsen jobbet Dag med skulpturelle bruksformer, men etter hvert dukket det opp noen figurer.

Fra bruksformer til menneskelike dyrefigurer

Den anerkjente kunstneren kommer fra Lillehammer, men har bodd og arbeidet på Notodden de siste 25 årene. Siden 1987 har han konsentrert seg om å arbeide med keramikk.

– Jeg har hatt innslag av andre materialer også, men har alltid hatt keramikk som hovedmateriale. I begynnelsen arbeidet jeg mest med skulpturelle bruksformer, men etter at vi flyttet til Notodden begynte det å dukke opp noen figurer. Det føltes veldig riktig for meg, og ga god respons.

Skulpturene som Dag siden har skapt er antropomorfe, det vil si at de er litt mennesker og litt dyr.

Huske er ingen vanlig ugle

– Uglene som utgjør årets pris er heller ikke helt vanlige, forteller han.

– Men hva er egentlig en vanlig ugle? Uglene i skogen, fjellet, myra eller hvor som helst? Det finnes så mange ugler, ikke minst i kunst og litteratur. Det sies at ugler er spesielt kloke. Noen har ugler i mosen. Noen, jeg tror ganske mange, samler på ugler i alle slags materialer. Og, ikke minst finnes det ugler i oss selv. I vår fantasi og nattlige drømmer finnes det utallige varianter.

– Huske er en av disse, han har oppstått et sted inne i mitt hode, og fra hjertet, og har gjennom mine hender og noen tekniske «fødselshjelpere», blitt til den han er. Dette fordi noen ba meg skape en ugle som en gave til noen som har gjort en spesiell innsats. En spesiell innsats for de som på sine eldre dager ikke lenger husker så godt, og derfor strever ekstra mye for å tilpasse seg en komplisert hverdag, og ha et verdig liv.

En god venn fikk demens

– Mens jeg arbeidet med dette oppdraget tenkte jeg mye på en venn av meg, som fikk demens for flere år siden og nå er død. De fleste møter jo på demenssykdom på et eller annet vis. I mitt møte med den kjente jeg på en følelse av utilstrekkelighet og sorg. Dette litt underlige og fremmede, det berørte meg sterkt. Derfor er det også så flott at noen gjør en innsats for alle de som er rammet, og gir temaet aktualitet.

At årets Huskepris-ugle har vinger, men også et par hender som likner på våre, er ingen tilfeldighet. Den har også en skuff på brystet, med et hjerteformet håndtak.

– I dét ligger det noen symboler, forteller Dag Bratbergsengen.

At årets Huskepris-ugle har vinger, men også et par hender som likner på våre, er ingen tilfeldighet.

Dag Bratbergsengen

Hilsen fra ett hjerte til et annet

– Folk som har medfølelse og yter omsorg, har en hjerteskuff. Den styrker en selv, og den tåler å se og kjenne på egen og andres smerte. Uglen forholder seg både til dagen og natten, lyset og mørket. I hjertets skuff, der ligger trygghet, styrke og klokskap. I skuffen ligger våre minner, erfaringer, alt vi har lært. Lette skyer, mørke skyer, blå himmel, torden og regn, storm og stille. Alle bildene fra det livet vi har levd. Sanger vi har sunget, steder vi har vært.

Huske har som andre ugler vinger, men han har også hender. Hender som berører, hjelper og skaper. Med de viser han sin omsorg.

– Gratulerer med Huske, hilser kunstneren til mottakeren som får prisen på Demensdagene. Foto: Martin Lundsvoll