
Foto: Martin Lundsvoll
Hva er det første som faller deg inn når jeg sier Demensdagene?
Demensdagene er et stort og samlende arrangement mest for fotfolket, men også for spesialistene innenfor demens. Det er dager der man oppdaterer seg og setter standarden innenfor demensområdet i Norge, med litt sånn feststemning i salen.
Hvilket tema er det viktigste som har kommet opp under Demensdagene? Hvorfor?
Jeg tenker at det viktigste temaet er det vi kan kalle det vide behandlingsaspektet. Enkeltindividet med demens blir avhengig av andre når personen mer og mer mister evnen til medbestemmelse. Hvordan løser vi det når pasienter har rett til medbestemmelse? Dette krever mye kunnskap om demens, og ikke minst empati hos helsepersonellet. Personen med demens må stole på dem, det må skapes en indre trygghet hos pasienten. Dermed må det etableres en riktig relasjon som skaper denne indre tilliten hos pasienten.
Hva er din beste opplevelse i forbindelse med Demensdagene?
Det er at folk kommer tilbake år etter år. Det betyr at de ser folkeopplysningen, som jo dette er, som nyttig. Det betyr også at arrangøren klarer å lage et program der det stadig er noe nytt og spennende, som gjenspeiler et fagområde i rivende utvikling. Dette var også tanken bak de første Demensdagene: at det ikke skulle være som en høyskole med mye teori, men at det skulle være overføring av erfaringskunnskap slik at det ble matnyttig i møtet med personer med demens.
Har du en morsom hendelse fra noe av det som har skjedd gjennom disse 20 årene?
Jeg husker spesielt professor Per Andersens foredrag. Han er en av de største hjerneforskerne vi har. 70 år gammel, så danset og gestikulerte han seg i gjennom sitt foredrag. Han gjorde vanskelige begreper og teori innenfor hjerneforskningen forståelig og levende. Han snakket blant annet om hippokampus som hjernens bibliotekar. Det var forbilledlig.
Hva har Demensdagene betydd for å sette demens på agendaen i Norge og Skandinavia?
Demensdagene er en markering av hvor vi er i praksis. For Skandinavia har de norske demensdagene vært en modell siden de andre landene har tatt ideen til seg. Danskenes Demensdager likner mye på våre mens svenskene har laget sin egen vri på det. Og det er blitt den nasjonale møteplassen for fagfeltet som vi ser i Norge.
Hvorfor bør man melde seg på Demensdagene?
De som kommer til Demensdagene vil få med seg enda mer nytt fra praksisfeltet, og vil bli oppdatert på «state of the art» på demensområdet.