Mange eldre opplever at de sover dårligere etter som årene går, og med rette; søvnen endrer seg med økende alder.
– Generelt kan vi si at eldre sover lettere, har flere oppvåkninger og at døgnrytmen endres slik at mange våkner tidligere om morgenen enn det de har gjort tidligere i livet, sier prosjektmedarbeider Allan Øvereng, som jobber med alderspsykiatri i Aldring og helse.
– Kroppslig ubehag og vannlatingsbehov kan forsterke opplevelsen av dårlig søvn. En del eldre har søvnrelaterte respirasjonsforstyrrelser, som søvnapné (som arter seg som snorking) eller bevegelsesforstyrrelser (rastløse bein). Hos skrøpelige eldre kan fysiske sykdommer og bruk av legemidler påvirke søvnkvaliteten.

Illustrasjonsfoto: Martin Lundsvoll
Søvn og psyke
Dårlig søvnkvalitet har innvirkning på den psykiske helsen. Sammenhengen mellom angst, depresjon og søvn går begge veier; psykiske plager påvirker søvnen og vice versa.
– Bedre søvn kan derfor være både behandling og forebygging av psykiske helseplager. Ved demenssykdom og delirium blir søvnmønsteret ofte spesielt påvirket, og det er vesentlig for god mental fungering at søvnen er best mulig, sier Øvereng.

Foto: Martin Lundsvoll
Lettvint løsning kan bli del av problemet
Mange eldre bruker sovemedisiner, ofte over lang tid, og noen ganger også i kombinasjon med alkohol.
– Legemidler kan være nyttige og nødvendige, i en kort periode, men gjør lite med selve årsaken til søvnproblemet. Langvarig bruk medfører fare for fysisk avhengighet. Bruken kan i tillegg føre til at den eldre blir redd for å ikke få sove uten medisin og av den grunn ikke sover. Kombinasjon av alkohol og sovemedisiner gjør ikke saken bedre, og er forbundet med helsefare, understreker Øvereng.
Bedre søvn, bedre psykisk helse
God søvn er viktig for god helse og livskvalitet. Søvnproblemer bør derfor kartlegges med intervju, spørreskjema, eventuelt søvndagbok eller søvnregistreringer, for å finne årsaken til problemet.
Det er ingen godt dokumentert effekt av legemiddelbehandling av langvarige søvnvansker hos eldre. – Men behandling av de medisinske årsakene er viktig, sier Øvereng.
– Avhengig av årsaken kan oppfølging som søvnråd, lysbehandling, psykoterapi, søvnhygiene og stimuluskontroll være gode behandlingsalternativer, avslutter han.
På depresjonhoseldre.no finner du mer informasjon om søvn hos eldre, og andre temaer knyttet til depresjon.