
Artikkelen er skrevet av
Kariann Krohne, forsker ABC-opplæringen, Nasjonalt senter for aldring og helse
En fordypningsperm
Heftene i perm 1 setter søkelys på fasene i demensforløpet, fra diagnostisering til livets siste dager og timer. De tolv heftene i den nye perm 2 er tematisk inndelt, men alle bygger selvfølgelig på oppdatert lovverk, prinsippene for personsentrert omsorg og miljøbehandling. Hvert hefte legger opp til en fordypning i relevant tematikk:
- Personsentrert omsorg
- Å leve med demens
- Metoder for å arbeide personsentrert
- Observasjon og kartlegging
- Nevropsykiatriske symptomer
- Bruk av tvang – og varsling av overgrep
- Yngre personer med demens og personer med utviklingshemming og demens
- Samiske personer og demens
- Innvandrere og demens
- Kosthold og ernæring
- Velferdsteknologi
- Dagaktivitetstilbud
Ny tematikk
Mange av disse temaene, slik som personsentret omsorg, observasjon og kartlegging, nevropsykiatriske symptomer, dagaktivitetstilbud og utfordringer knyttet til samtykkekompetanse, motstand og tvang, er kjent fra tidligere. En rekke tema er helt nye i ABC-sammenheng, deriblant brukerperspektiv, overgrepsproblematikk, ernæringsoppfølging og grupper med særskilte behov.
Hvordan er det egentlig å leve med demens? Dette er spørsmål forskere har stilt direkte til personer med demens. Brukerperspektivet kan gi økt innsikt og bedre forståelse for tjenestebehov, både på individ- og gruppenivå.
Helse og omsorgstjenestene har en viktig rolle i å forebygge, avverge og avdekke vold og overgrep mot eldre. Hvordan du skal varsle og håndtere overgrep, og hvilke unntak fra taushetsplikten som kan gjelde i en gitt situasjon er avgjørende kunnskap for alle som arbeider med sårbare eldre.
I Nasjonal faglig retningslinje om demens settes det søkelys på grupper som kan ha særskilte behov i demensutredning og oppfølging. Tidligere har Demensomsorgens ABC kun belyst behovene til yngre personer og personer med utviklingshemming. Nå er demens hos den samiske urbefolkningen og innvandrere også beskrevet i hvert sitt hefte. Selv om vi alle først og fremst er individer med unike historier, kan kunnskap om en gruppes felles erfaringer og utfordringer styrke personalets kultursensitivitet. Altså, styrke deres evne til å forstå pasientene og brukerne, uten å bruke sin egen virkelighetsoppfatning som målestokk.
Kravene til ernæringsfaglig kompetanse heves i takt med et større fokus på kosthold og måltidets betydning i demensomsorgen. Heftet gir informasjon om ernæringsbehov og om hvordan ernæringsproblemer skal forebygges og behandles.
Utviklingen innen velferdsteknologi er rask, og det dukker stadig opp nye produkter og løsninger. I hefte 11 gjennomgås de vanligste produktene og hvordan de kan anvendes – i dette heftet settes det også et særskilt søkelys på lovverket som er knyttet til bruk av velferdsteknologi.
Klar for ny perm?
Per i dag har 96 prosent av landets kommuner arrangert ABC-opplæring. Mange steder er de ansatte allerede godt i gang med Demensomsorgens perm 1. For mer info om perm 1 se under. For disse vil det nå være naturlig å fortsette med perm 2.
Du finner mer informasjon om Demensomsorgens ABC og ABC-opplæringen her