– Det er få andre medier som kan konkurrere med musikk, når det kommer til å stimulere både sosialt, emosjonelt, kognitivt og fysisk, sier Karette Stensæth. Stensæth er professor ved Norges musikkhøgskole og en av ildsjelene bak Norges første kurs i etablering og ledelse av demenskor.

– Den kanskje største utfordringen er det økonomiske, og viljen rundt omkring til å tilby aktiviteter til personer med demens og deres pårørende, sier hun.
Hun ønsker at det skal dannes flere slike kor, men hun kjenner også godt til utfordringene man møter på ved en slik satsning.
At det er annerledes å drive et demenskor enn et vanlig kor kan også kursdeltager Johanna Engamo skrive under på. Engamo er dirigent for nyoppstartede Lindesnes demenskor.
– Vi har startet opp allerede og jeg ser det er veldig annerledes enn å drive et vanlig kor, sier Engamo.
Koret er godt i gang og de 15 deltagerne har allerede hatt 5 øvelser. I tillegg har det vært stort engasjement fra frivillige.
– Vi jobber også med å finne et litt mer spenstig navn, men det kommer etter hvert, sier Engamo.
– For å drive demenskor gode og varige demenskor tror jeg man trenger litt fagkompetanse, det er derfor vi har satt sammen dette kurset, der man får både demensfaglige og musikkfaglige råd og tips, i tillegg til mye praktisk metodisk opplæring, sier Stensæth.

Hovedvekten i kurset var på praktisk metodiske råd og tips, men det var også krydret med sang og gjennomgang av et case. I tillegg var blant annet Jelena Golubovic fra serien Demenskoret, en av bidragsyterne til kurset.
Med en fullsatt sal av engasjerte deltagere og digitalt kurset den 19. April, ligger det godt an for flere godt tilpassede og demenskor landet over.
Under finner du flere saker om demenskor: