Dirigent Kim Wigaard: Derfor er Demenskoret så viktig

Vi har fått et intervju med dirigenten for Demenskoret på NRK, Kim Wigaard. Han er for tiden på ferie i solfylte Thailand, men svarer sporty på spørsmål om en av NRKs største seersuksesser noen gang.

Her forteller han om hvorfor serien om Demenskoret er så viktig, hvorfor den har truffet oss midt i hjertet, og ikke minst, hvordan du kan gå fram for å starte et demenskor.

Hva var det beste ved å lede Demenskoret?

– Gleden og samholdet vi har skapt rundt musikk. Det å se at koristene koser seg, og kjenner på livskvalitet sammen!

Vi ser de få gnisten og personligheten sin tilbake og sykdommen gjemmes litt bort i et hjørne når de synger sammen. Det er som et fristed for dem.

Kim Wigaard, kordirigent

– Demenskoret er en viktig serie fordi den bidrar til åpenhet, forskning og forståelse rundt demenssykdom. Den er til trøst for pårørende Norge over, som endelig føler seg sett og hørt. Den beviser kraften av musikk som forhåpentlig kan bidra til at den norske regjeringen forstår hvor viktig musikkterapi og korsang er i alle sektorer i Norge. Først og fremst i demensomsorgen der tilbudene er svært få og altfor dårlige, sier han.

Jelena Golubovich og Kim Wigaard på scene. Foto
Jelena Golubovic, som er pianist for Demenskoret og musikkterapeut, og Kim Wigaard, mottar Demensprisen i Oslo 2022 på vegne av Demenskoret. Foto: Bente Wallander.

Hvorfor har serien slått så godt an?

– Denne serien har slått an fordi den handler om medmenneskelighet, samhold og familiære følelser. Frykten for at noen vi blir glade i blir syke, kan vi alle relatere til. Med Demenskoret får vi et sjeldent innblikk i en sykdom som er veldig lite snakket om, fortsetter Wigaard.

– Det å se så fine mennesker leve i sykdommen sammen er veldig sterkt. Det er vakkert og hjerteskjærende på en gang, fordi man skulle ønske de ikke trengte å gå igjennom dette i det hele tatt. Ekstra vakkert er det å bevitne hva musikken og sangen gjør med koristene.

Demenskoret i Oslo konserthus. Foto
Demenskoret skal snart i aksjon ved utdelingen av Demensprisen 2022. Foto: Jørund Løkkeberg-Eek.

Har du tre gode råd til dem som vil starte demenskor?

  1. Ta demenskursing gjennom Nasjonalforeningen for folkehelsen
  2. Allier deg med demenskoordinatoren i ditt område
  3. Rådfør deg med og allier deg med fagpersoner og musikkterapeuter

– Lykke til! hilser Wigaard til slutt.

Les mer om Demenskorets formidable suksess

Følg gjerne Demenskoret på Instagram

Hos NRK finner du hele serien om Demenskoret