De aller første Aldring og helse-dagene: -Godt å bli gammel?

Dette spørsmålet ble stilt under konferansen for 500 ansatte innen helse og omsorg nylig. Få med deg videointervjuer og bilder her, og på sosiale medier.

25.-26. september gikk Aldring og helse-dagene av stabelen for første gang. Konferansen dykket ned i ulike aspekter ved aldring, fra de mest aktive eldre til de som trenger helsetjenester og ekstra omsorg. Innholdet var basert på fersk forskning, kunnskap og erfaringer fra praksis.

Kan vi snu skrøpelighet ved å behandle fysiske (somatiske) sykdommer?
Overlege og professor Siri Rostoft er positiv.

Søsteren til Kjersti Holmen har skrevet bok hennes demenssykdom, og det å være pårørende

Skuespiller Kjersti Holmen døde av Alzheimers sykdom. Liv Holmen ga i fjor ut en bok om lillesøsterens år med demens – og sine egne erfaringer som pårørende. Under Aldring og helse-dagene denne uka fortalte hun mer om dette. Hennes inntekter fra boka går til Alzheimer-forskning.

Årets vinner av Huskerprisen er Joker Vats!

To kvinner på scene. Foto
Foto: Martin Lundsvoll.

En rørt butikksjef, Audhild Sørhus Lindanger, tok i mot årets Huskepris av daglig leder Kari Midtbø Kristiansen i Aldring og helse under Aldring og helse-dagene i Oslo.

Les sak om Huskeprisvinneren 2024 her

Kognitiv rehabilitering for personer med demens

Hvordan kan personer med demens få brukt ressursene sine i hverdagen på en best mulig måte til tross for demenssykdommen?
– Såkalt kognitiv rehabilitering tidlig i demensforløpet kan hjelpe til med det, forteller Thea Bredholt i Aldring og helse.

Eldre pasienter i sykehus

De fleste pasienter innlagt på sykehus er faktisk gamle.
– Og jo eldre vi blir jo større blir forskjellen mellom de som er veldig spreke og klarer seg godt, og de som er skrøpelige. De må vi identifisere, blant annet for å forebygge delirium, sa overlege Bjørn Erik Neerland ved OUS.

Hvordan vil eldre bo?

Maja Flåto, forsker II, Seksjon for aldersforskning og boligstudier, Velferds-forskningsinstituttet NOVA, OsloMet Storbyuniversitetet.

Sykehjemmet som hjem, helseinstitusjon og arbeidsplass

Fagsjef kognisjon og demens i Aldring og helse, Anne Marie Mork Rokstad fortalte om hvordan sykehjemmet har svært komplekse oppgaver, som skal dekke menneskers behov for et godt hjem, for et godt helsetilbud og for en god arbeidsplass.

Det kommer fram i boka hun har skrevet, Sykehjemmet som hjem, helseinstitusjon og arbeidsplass, hvor komplekst sykehjemmet faktisk er, og hvor mange behov og funksjoner det er som skal dekkes.

– Vi fant ikke en bok som samlet tematikken rundt sykehjemmet, som er en sentral institusjon i samfunnet vårt. Sykehjemmet fortjener en egen bok, har hun tidligere fortalt til Aldring og helse.

Les mer her

Hvordan jobbes det med forebygging av demens i de nordiske landene?

I sesjonen Demens: fra forebygging til omsorg snakket forsker Grete Kjelvik i Aldring og helse om forebygging av demens i en nordisk kontekst.

Grete Kjelvik. Foto
Forsker på forebygging av demens: Grete Kjelvik. Foto: Petter Hveem.

– Det har vært en eksplosjon innen forebygging av demens de siste 10-15 årene, fortalte hun.

Men til tross for at alle de nordiske landene har demensplaner, så er ikke forebygging inkludert på en god måte.

– Selv om fokuset på forebygging har økt, så er det ennå ingen systematisk tilnærming til forebygging av demens i de nordiske landene.

Nylig ble det lansert en nordisk rapport om forebygging der Grete Kjelvik, og selveste Dronning Silvia var tilstede.

Finn rapporten, og les mer om lanseringen her

Åpnet dagene med nye pårørendeavtaler

Dagene ble åpnet av statssekretær Ellen Rønning-Arnesen i Helse- og omsorgsdepartmentet og daglig leder i Kari Midtbø Kristiansen i Aldring og helse.

Kari Midtbø Kristiansen. Foto
Daglig leder Kari Midtbø Kristiansen åpnet Aldring og helse-dagene sammen med statssekretær Ellen Rønning-Arnesen. Foto: Martin Lundsvoll.
Aldring og helse-dagene. Foto. Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen
Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Ellen Rønning-Arnesen talte under de første Aldring og helse-dagene.

– Vi gjør alle så godt vi kan for at det skal bli godt å bli gammel i Norge, sa statssekretæren før hun takket de 500 ansatte i helse- og omsorgstjenestene for jobben de gjør i det daglige.

Rønning-Arnesen fortalte at regjeringen nylig lanserte pårørendeavtaler. Dette vil bli en del av pårørendeveilederen.

– Den avtalen tror vi kan være med på å avstemme forventninger i mye større grad. Den klarer å synliggjøre hvilke rettigheter du har som pårørende og hvor du faktisk kan gå for å få den oversikten og hjelpen som faktisk er, sa hun under Aldring og helse-dagene.

Hun håper at så mange kommuner som mulig vil ta i bruk dette verktøyet.

– Det mener og tror vi kan gi en bedre hverdag.

Er det godt å bli gammel i Norge?

Kari Midtbø Kristiansen, daglig leder for Aldring og helse, sier dette er en bred konferanse med et sentralt spørsmål som utgangspunkt.

– Vi stiller spørsmålet: Er det godt å bli gammel i Norge? Aldring og helse-dagene vil tilby et bredt og praktisk orientert program, basert på den siste kunnskapen og ny forskning. Vi vil fokusere på sentrale områder og utfordringer innenfor eldrefeltet. Du vil få innsikt i friskfaktorer hos eldre, skrøpelighet og aktuelle temaer innen psykisk helse. Innenfor demensfeltet vil vi dekke alt fra forebygging til best mulig behandling og omsorg.

Videre sier hun at målet med konferansen er å få fram helhet og kompleksitet innen både aldring og eldrehelse.

– Dette er for at vi i Norge skal kunne ruste oss for fremtiden og sørge for at Norge blir et land hvor det er «godt å bli gammel», sier Midtbø Kristiansen.