Å bli Demensvenn er en støtteerklæring til alle som er berørt av demens. Det betyr å si ja til å lære litt mer om sykdommen. Mens vi venter på medisinen som kurerer, er kunnskap og medmenneskelighet det beste folk flest kan bidra med.
Usikkerheten mange føler i møtet med demens har svært negative konsekvenser. Isolasjon og ensomhet er dessverre vanlig for demenssyke og deres pårørende. Det er ingen grunn til at det skal være slik, og de har krav på større forståelse og omtanke.

Lisbet Rugtvedt, generalsekretær, Nasjonalforeningen for folkehelsen
En fersk undersøkelse utført av Opinion på oppdrag fra Nasjonalforeningen for folkehelsen, gir et godt bilde av holdninger til demens i befolkningen: Det er ikke mangel på respekt for personer med demens, men avmakt, usikkerhet og kunnskapsmangel. Mange vet ikke hvordan de bør møte og kommunisere med mennesker som har demens.
Hele 42 prosent sier de ønsker å bidra til at personer med demens kan bli mer inkludert i nærmiljøet. Men enda flere, 48 prosent, synes dette er vanskelig å ta stilling til, de vet ikke. Det kan være mange grunner til dette, men mangel på kunnskap er helt klart en viktig årsak. Undersøkelsen viser at kun åtte prosent mener de har tilstrekkelig kunnskap om demens og om hvordan de skal kommunisere med demenssyke. Dette er det mulig å gjøre noe med!
Det problemet som det offentlige ikke kan løse, er at folk rundt den som er syk, forandrer seg. At familie, kolleger og venner plutselig trekker seg litt unna og begynner å oppføre seg annerledes. Det skyldes nok ikke vond vilje, men usikkerhet og mangel på kunnskap. For den det gjelder kan det oppleves som mangel på forståelse, respekt og omtanke. Det er mulig å leve mye bedre med demens dersom både samfunnet og hver enkelt av oss stiller opp. Så hvordan tar vi tak i dette?
Din helse – vår hjertesak
Nasjonalforeningen for folkehelsen er en frivillig, humanitær organisasjon med helselag og demensforeninger over hele landet. Vårt mål er å bekjempe hjerte- og karsykdommer og demens. Det gjør vi med forskning, informasjon, forebyggende tiltak og helsepolitisk arbeid. Vi er også en interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende. Vår innsats finansieres med innsamlede midler og gaver.
Vi er vant til at sykdom kan forebygges og behandles, og føler avmakt overfor alvorlig sykdom som det ikke finnes medisiner mot. Men selv om vi ennå ikke har behandling for demens, er det likevel mye vi kan gjøre for at demenssyke skal ha best mulig livskvalitet. Denne kunnskapen ønsker vi å gjøre mer tilgjengelig for flere.
Hvert år får 10 000 mennesker i Norge demens, og antallet vil dobles de neste tiårene etterhvert som det blir flere eldre i befolkningen. Alle er enige om at det er bra om flere kan bli boende lenger i sine egne hjem. Kommunene har hovedansvaret for å levere tjenester som gjør dette mulig, men mennesker trenger mer enn tjenester for å leve et verdig liv. Samvær med andre er livsviktig og en hjelpende hånd, slik at det blir mulig å bevege seg i nærmiljøet og utføre hverdagslige oppgaver.
Kommunen kan ikke være en venn eller en nabo, men det kan hver enkelt av oss. Derfor vil vi gi flere en mulighet til kunnskap. Målet er ikke å overta det offentliges ansvar, men å gi flere en mulighet til å være et medmenneske i møte med personer med demens. La oss gjøre slutt på den uverdige og urettferdige ensomheten demenssyke opplever!
Isolasjon og ensomhet er dessverre vanlig for demenssyke og deres pårørende.