Når flere får demens, er forskerne blitt mer og mer opptatt av å identifisere sykdommen så tidlig så mulig, for å kunne forebygge og behandle den på best mulig måte. Tidligere studier har funnet at problemer med mobilitet – det å gå og bevege seg hurtig, kan indikere kognitive problemer senere hos eldre. Flere forskere har derfor begynt å undersøke dette.
I en ny studie fra Irland har forskere studert 2 250 personer over 65 år, over en periode på fire år for å undersøke om dårlig evne til å utføre mobilitetsøvelser kan henge sammen med kognitive vansker senere. Gruppen i studien er et tilfeldig utvalg eldre fra både byer og bygder som er ment å representere den irske eldre befolkningen. Denne studien er en del av en større undersøkelse hvor man har invitert personer over 50 år til å delta i svært mange ulike tester.
For å kunne bli med i denne studien måtte alle deltakerne være kognitivt friske ved oppstart. Mobilitetsøvelsen de ble testet i, bestod av en standardisert test kalt «Timed-Up-and-Go» (TUG), som tester evnen til å reise seg, gå 3 meter, snu og sette seg igjen. TUG krever evnen til å planlegge og håndtere distraksjoner underveis. Tidligere studier har vist at personer som gjør denne spesifikke oppgaven langsomt, har dårligere kognitiv funksjon og hukommelsesproblemer enn de som gjør den hurtig.
Studien begynte i 2011 med oppfølging for andre gang i 2012 og en tredje oppfølging i 2015. Medianalder ved starten var 72 år, men spennet i alder varierte fra 65 til 98 år. 52 prosent av deltakerne var kvinner, hvor halvparten rapporterte å ha høyt blodtrykk, og halvparten var også nåværende eller tidligere røykere.
Deltakerne ble intervjuet via pc og gjennom en helsevurdering som ble foretatt av forskningssykepleiere, enten ved et helsesenter eller hjemme hos deltakerne selv. Det ble deretter foretatt en rekke undersøkelser. En av testene var måling av ganglag hvor deltakerne skulle gå fire ganger over et område på 4,8 meter, to ganger i vanlig tempo, og to ganger hvor de samtidig skulle gjenta forskjellige bokstaver. Det ble også foretatt flere kognitive tester som undersøkte blant annet reaksjonstid og hukommelse. Man kartla deltakernes alder, kjønn, sivilstatus, utdanningsnivå, alkohol- og røykevaner, samt høyde, vekt, og om de hadde depresjon.
Den nye studien viser at det å ha mobilitetsproblemer ikke ser ut til å henge sammen med dårligere kognitiv funksjon senere. Forskerne var overrasket over dette resultatet, men tror det kan skyldes at personene de testet hadde et veldig bra kognitivt nivå ved starten av studien. Måleinstrumentene har muligens ikke vært optimale for å fange opp en faktisk nedgang i kognitiv funksjon over denne perioden.
Forskerne foreslår at fremtidige studier ser på kognisjon og mobilitetstester hos eldre over en enda lengre tidsperiode.
Referanse
-
Donoghue, O., Feeney, J., O’Leary, N., & Kenny, R. A. (2018). Baseline mobility is not associated with decline in cognitive function in healthy community-dwelling older adults: Findings from the Irish Longitudinal Study on Ageing (TILDA). The American Journal of Geriatric Psychiatry, 26(4), 438-448.