En ny longitudinell studie inkluderte 559 personer som var 90 år eller eldre og som ikke hadde demens. De ble undersøkt med kognitive tester hver sjette måned i opptil ti år.
Totalt 224 personer utviklet demens i løpet av oppfølgingstiden. Sammenlignet med dem som ikke hadde høyt blodtrykk hadde de som utviklet høyt blodtrykk mellom 80 og 90 år lavere risiko for å få demens. De som utviklet høyt blodtrykk etter fylte 90 år hadde enda lavere risiko for å få demens.
Funnene i denne studien kan tyde på at høyt blodtrykk som oppstår i høy alder har en beskyttende effekt mot demens. Man vet ikke årsaken til dette. En forklaring kan være at forhøyet blodtrykk kompenserer for lavere blodgjennomstrømming i hjernen i høy alder, og dermed kan beskytte mot utvikling av demens. En annen mulighet er at de som ikke hadde høyt blodtrykk allerede var i ferd med å utvikle demens, og at deres relativt lave blodtrykk skyldtes demenssykdommen.
Stadig flere studier peker på at demens hos de aller eldste både kan ha andre årsaksmekanismer og andre risikofaktorer enn blant de yngre. Vi trenger flere studier som fokuserer på denne gruppen.
Referanse
-
CORRADA, M. M., HAYDEN, K. M., PAGANINI-HILL, A., BULLAIN, S. S., DEMOSS, J., AGUIRRE, C., BROOKMEYER, R. & KAWAS, C. H. 2017. Age of onset of hypertension and risk of dementia in the oldest-old: The 90+ Study.Alzheimer’s & Dementia.