Årets helgekurs for deg som er ung og som har en mor eller far med demens

Nå kan du melde deg på Tid til å være ung? Det er et landsdekkende helgekurs for deg mellom 18 og 30 år. – Det er flott å se hvor raskt ungdommene knytter kontakt, deler bekymringer og utveksler erfaringer, sier Aina Gulliksen, som i fem år har vært leder for helgekurset i Selbu.

Kursene arrangeres to ganger i året. I år vil kursene bli arrangert 6.-8. mai på Tjøme i Vestfold og Telemark og 16.-18. september i Selbu i Trøndelag. Det er et gratis tilbud, og utgifter til reise og opphold dekkes gjennom en tilskuddsordning.

Aina Gulliksen er vernepleier på Lavollen aktivitetssenter for yngre personer med en demenssykdom ved Trondhjems Hospital. Hun har vært en av lederne og foredragsholderne på “Tid til å være ung?” i Selbu i 5 år.

Jeg har fått veldig godt utbytte av å lære mer om sykdommen og møte andre i min situasjon, samt å dele historier.»

Tilbakemelding fra en av deltakerne

Hun sier at tilbakemeldinger fra deltakerne viser at ungdommene har svært godt utbytte av å treffe andre i samme situasjon, og å få faglig informasjon om demenssykdommen.

– Mange av ungdommene gir tilbakemelding at de var usikre på deltakelsen på forhånd. Enkelte hadde aldri snakket med andre om sykdommen og flere følte seg veldig alene og trodde de var “den eneste som har det sånn”, sier hun.

På helgekursene får unge støtte til å håndtere sin livssituasjon og hjelp til å mestre utfordringene i hverdagen. Gjennom forelesninger og gruppesamtaler får man snakket med fagpersoner og delt tips og råd med hverandre. Det er også sosiale aktiviteter på kurset.

Fire ungdommer går bortover veien. Foto

– Det å være ung pårørende er ofte vanskelig og derfor er det godt å møte andre i samme situasjon, fortsetter Gulliksen.

For mer informasjon og påmelding til Tid til å være ung?

Besøk også nettsiden Tid til å være ung for informasjon om demens og fellesskap med andre i samme situasjon.

I podkasten Tid til å være ung snakker sykepleier Celine Haaland-Johansen med andre unge som er eller har vært pårørende til en forelder med demens. Episodene er tilgjengelig der du ellers lytter til podkast. Her finner du mer om podkasten

Tid til å være ung? administreres av Aldring og helse, i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen, på oppdrag fra Helsedirektoratet og er en del av pårørendetiltakene i Demensplan 2025.