De friskeste eldre fikk mest medisiner etter pandemien – og ikke de med demens
Forskere oppdaget overraskende forskjeller i hvordan koronapandemien påvirket bruken av medisiner blant eldre.
Nytt Om aldring-foredrag: Fullmakter og vergemål
Vi kan alle oppleve at vi selv eller noen nær oss får en sykdom som gjør oss ute av stand til å ivareta egne interesser. Har du tenkt over hvem…
Vil samle de som jobber med demenskor: – Vi må sikre et bærekraftig tilbud
Etter TV-suksessen med «Demenskoret» har stadig flere kor for personer med demens sett dagens lys. Nå samles ildsjeler og fagpersoner i Trondheim…
Nytt temahefte om diabetes
Temaheftet skal bidra til en tryggere og bedre hverdag for eldre med diabetes.
Munnhygiene kan ha mer å si for hjernen enn vi har trodd
Å bruke tanntråd handler ikke lenger bare om å fjerne matrester og hindre hull i tennene.
Landskonferansen i alderspsykiatri 2025 (saken oppdateres)
Hvert år samles fagfolk til landets største fagkonferanse rettet spesielt mot eldre med psykiske lidelser. Se intervjuer og bildene her.
Bibliotekets tips til litteratur og kunnskap – Landskonferansen i alderspsykiatri 2025
Biblioteket har samlet tips til artikler, bøker, rapporter og nettsider som kan leses i forkant eller underveis under Landskonferansen i…
Se videoforedrag om å være “privatsjåfør” i livet til en ektefelle med demens
Karl Laugsands kone Anna Marie arbeidet som demenskoordinator da hun fikk en demensdiagnose 59 år gammel. Under årets Hukommelsesteamkonferanse holdt Karl et foredrag om hvordan han opplever det å være “privatsjåfør” på en for han helt ukjent vei. Han snakket både til fagfolkene og Anna Marie, som selv satt i salen. Se hele det gripende foredraget på vår nettside Hjelp til pårørende.
Hjerneløftet omtalt i VG
VG omtaler nå Hjerneløftet i en større sak (bak betalingsmur) om hvordan vi kan styrke hjernehelsen. Satsingen, som Aldring og helse står bak, løfter frem fysisk aktivitet, kosthold, søvn og sosialt samvær som viktige grep. Budskapet er at det aldri for sent å ta vare på hjernen. Se link nedenfor hvis du vil lese mer eller bli med på Hjerneløftet.
Ny nasjonal dag for fallforebygging 29. april: – Sammen kan vi forebygge fall med enkle grep
Fall blant eldre er en av våre store helseutfordringer, men mange fall kan forebygges. – Enkle tiltak kan gjøre en stor forskjell, for mange…
Tromsø jobber langsiktig med Mitt livs ABC og Positiv adferdsstøtte: – Det gir felles språk og forståelse
Tromsø kommune satser på opplæringsprogrammet Mitt livs ABC og implementering av PAS. Målet er bedre tjenester for personer med utviklingshemming…
Sen overgangsalder kan knyttes til lavere risiko for demens
Sen overgangsalder og et langt fruktbart aldersspenn kan være assosiert med lavere risiko for utvikling av demens. Det viser en ny studie.
Menns aldring i sentrum under årets Generasjon-festival
Hvordan eldes menn – og hvordan påvirker det helse, identitet og livskvalitet? Det er hovedtemaet for festivalen Generasjon i Bergen den 23. mai.
Kognitiv rehabilitering gir håp til personer med demens: – Små steg kan gi stor mestring
Kognitiv rehabilitering kan gi personer med mild til moderat grad av demens en opplevelse av håp og nye muligheter.
Mens antallet med demens øker, blir sjansen for å få demens mindre
I dag er risikoen for å få demens lavere for en 90-åring enn den var for en 90-åring for 20 år siden. – Det handler sannsynligvis om høyere…
Livreddende behandling uten å måtte ty til nødrett
31. mars skulle Stortinget behandle nye lovforslag om regulering av tvang i psykisk helsevern. I siste liten ble flertallets forslag nedstemt.…
Ordfører oppfordrer alle kommuner til å ta Hjerneløftet
Sandefjord kommune har meldt seg på Hjerneløftet og ordfører Bjørn Ole Gleditsch oppfordrer alle andre kommuner til å gjøre det samme.