Årlig helsekontroll

Personer med utviklingshemming har i mange tilfeller dårligere helse enn funksjonsfriske. Studier viser at årlige helsekontroller av voksne og eldre med utviklingshemming har stor effekt. Helsekontrollene avdekker udiagnostiserte tilstander, alt fra alvorlige lidelser som kreft, hjertesykdom og demens, til tilstander som nedsatt hørsel og syn som er mer vanlig.

Regelmessige helsekontroller er et viktig helseforebyggende tiltak for personer med utviklingshemming. Det vil gi en bedre helseoppfølging av hver enkelt, og en mulighet til å fange opp tegn på funksjonsfall eller sykdommer så tidlig som mulig i forløpet. Forebyggende helsearbeid er viktig, og kan spare den enkelte for unødige lidelser og samfunnet for unødvendige utgifter.

Det er anbefalt at voksne (over 18 år) og eldre med utviklingshemming går til årlig helsekontroll. Under finner dere sjekklister, råd og veiledning for fastleger og helse- og miljøarbeidere. Sjekklisten kan skrives ut på papir for å ta med til fastlegen ved en årlig helsekontroll. Det finnes også tilpasset materiale til personer med utviklingshemming.

Informasjonsmateriell og huskelister for årlig helsekontroll

Om materiellet

Materiellet ble utarbeidet i prosjektet Helsesjekk ved utviklingshemming i perioden 2009-2012. Prosjektet ble finansiert av Helsedirektoratet og prosjektgruppen bestod av:

  • Stine Skorpen, spesialsykepleier og prosjektleder
  • Astrid Edland, nevrolog og prosjektmedarbeider
  • Jarle Eknes, spesialpsykolog og prosjektmedarbeider

Prosjekt i Kristiansand kommune (2020-2024): Bedre helseoppfølging av personer med utviklingshemming

Prosjektet eies av Kristiansand kommune og er gjennomført av USHT Agder (vest). Prosjektet er gjennomført i Kristiansand kommune, med et ønske om videre regional og nasjonal spredning.

Prosjektet har bestått av tre delområder:

Delområde 1Delområde 2Delområde 3
Ansatte får økt kompetanse i tidlig oppdagelse og rask respons ved forverret somatisk tilstandi tidlig oppdagelse og adekvat respons ved tegn på mistilpasning og smerter hos tjenestemottakere Ansatte får økt kompetanse i å oppdage og iverksette tiltak i forhold til ernæringsstatus med økt risiko for helseplager. kartlegging av aktivitetsnivå og eventuelle oppfølgende tiltak.Ansatte får økt kompetanse i forberedelse og oppfølging av årlig helsekontroll hos fastlegen.    Flere tjenestemottakere får  tilbud om årlig helsekontroll (takst 660) hos fastlegen

Les mer om prosjektet på deres hjemmeside, og ta kontakt med Stian Brødsjø (prosjektleder) for mer informasjon. Prosjektet har en egen nettside