EEG (elektroencefalografi) er en enkel metode hvor man måler elektrisk aktivitet fra ulike områder hjernen. Seks sykehus i Norden, fra Reykjavik, Stockholm, København, Roskilde, Bergen og Oslo, har i flere år samarbeidet for å utvikle nye metoder med bruk av EEG for å diagnostisere demens i et tidlig stadium. Kavlifondet har støttet dette samarbeidet økonomisk i betydelig grad.
Det første prosjektet som ble gjennomført av de seks samarbeidspartnerne anvendte EEG på en ny måte, utviklet i Island (NOR-EEG studien). Dette prosjektet ble avsluttet i 2014 og viste at det var mulig å oppdage demens med lewylegemer (en form for demens som forekommer hos rundt ti prosent) og skille friske personer fra dem med Alzheimers demens. Prosjektet ble publisert i tidsskriftet Dementia Geriatrics Cognitive Disorders.
De samme seks sykehusene har nå fått tildelt kr 2,56 millioner kroner fra Kavlifondet for å gjennomføre en ny studie blant personer som har lett kognitiv svikt for å undersøke om den nye måten å anvende EEG på kan forutsi hvem som kommer til å utvikle demens over en to til fire års periode. Studien kalles The NOR-MCI, og man skal inkludere 300 pasienter med denne diagnosen fra de seks nordiske demenspoliklinikkene.
Studien vil starte i september 2016 og ha en varighet av tre år. Aldring og helse vil administrere studien og være nærmeste samarbeidspartner til Kavlifondet. Professor Jon Snedal i Island vil være vitenskapelig leder av studien.
Les mer om Kavlifondet