Titteliten (97) trener turntroppen Nostalgia

Nostalgia kaller de seg, turnjentene som står på hodet i en av Østensjøs gymsaler hver onsdag. Men noe retropreg er det ikke over de spenstige damene som slår hjul nedover gulvet.

Gruppas 97 år gamle trener inspirerer alle til å holde koken. – Jeg har alltid danset, og kan jo ikke gi meg nå, sier Titteliten Hagfors Mollatt.

Titteliten er ikke det egentlige navnet hennes. – Jeg heter Tordis Helga Lillian, men det er jo et håpløst navn, smiler 97-åringen.

Titteliten har alltid danset. Her avbildet som student ved Santas Institutt for kroppskultur i 1944. 

Nesten barna mine

Turntroppen som møtes for å trene på Østensjø hver onsdag, er en del av Gymnastikk- og Turnforeningen Bjart. At foreningen ble stiftet samme år som treneren ble født er et artig sammentreff.

Titteliten har trent enkelte av damene som befinner seg i salen denne kvelden helt siden 1958. – De er nesten som barna mine, jeg har hatt noen av dem fra de var sju-åtte år gamle og elsker dem så høyt, forteller hun.

– Jeg har hele tiden tenkt å slutte, men så får jeg ikke lov av denne gjengen. De er så fornøyde med programmene jeg lager.

Til tonene av kjenningsmelodien fra musikalen Fame er turnerne i gang. Mens musikken dundrer utover i gymsalen, gjør deltakerne det ene imponerende spranget etter det andre. Berømte er også turnerne selv. De har blitt presentert for publikum i inn- og utland gjennom media og flere turnfestivaler, senest under Golden Age Gymnastic Festival på Madeira tidligere i høst. 

Mye å feire

Kroppskultur het partiet som Titteliten annonserte første gang i 1958. Flere av deltakerne er fortsatt med i troppen. Enkelte kommer langveisfra. 

– Vi trener på Østensjø skole hver onsdag kveld fra klokka seks til åtte. De to timene er hellige, understreker Wenche Vogt Ruud, som selv kjører fra Fredrikstad til Oslo hver uke for å trene.

– Jeg fikk operert inn en ny hofte for to uker siden, men hit må jeg, sier 75-åringen.

Andre kjører fra Asker, Bærum og Nesodden-traktene for å være med. Denne kvelden får de noe ekstra godt for strevet. Etter første treningsøkt serveres det marsipankake og kaffe for å feire Jorunn Wigaard, som fyller 80 år til helgen. 

– Den unge damen der, som fyller 80 om noen dager, var hos legen her om dagen, for hun hadde så vondt i skulderen sin. “Hvordan bør jeg gjøre det når jeg skal trene håndstående”, spurte hun. Legen ble svar skylding. Han var vel ikke vant til at pasientene i den alderen øvde på å stå på henda, flirer Titteliten.

Bør holde oss gående

– Man må rett og slett aldri slutte. Og det er aldri for seint å begynne, sier Kirsti Pedersen Gurholt.
Foto: Skjermbilde fra video.

En av de yngre i gruppa, professor Kirsti Pedersen Gurholt fra Seksjon for kroppsøving og pedagogikk ved Norges Idrettshøgskole, blir selv 69 år i høst.

Hun har forsket på blant annet kvinnegymnastikk, og publisert en artikkel med utgangspunkt i Titteliten fra hennes ungdom.

Les artikkelen Jentegymnastikkens forvirring. Gymnastikk, dans, kvinnelighet og dannelse 1945-1955

– Titteliten inspirerer oss, like mye i dag som for flere år siden. Jeg tror vi bidrar til å holde henne i form også! Årsaken til at vi holder oss så friske, spør du? Man må rett og slett aldri slutte.

– Og det er aldri for seint å begynne! sier Pedersen Gurholt.