Tromsø jobber langsiktig med Mitt livs ABC og Positiv adferdsstøtte: – Det gir felles språk og forståelse

Tromsø kommune satser på opplæringsprogrammet Mitt livs ABC og implementering av PAS. Målet er bedre tjenester for personer med utviklingshemming – basert på felles verdier, språk og forståelse.

Aldring og helse var til stede under fagseminaret i Tromsø og fikk møte engasjerte deltakere og pådrivere.

– Det handler om å gi ansatte en grunnleggende kunnskap og felles forståelse, både av menneskene vi skal hjelpe og hvordan vi utformer tjenestene våre, sier Jarl Figenschou, Seksjonsleder, Seksjon for habilitering. Han jobber med å implementere PAS i kommunen.

Figenschou forteller at opplæringsprogrammet Mitt livs ABC er valgt som et verktøy for å støtte implementeringen.

– Det harmonerer veldig godt med PAS, fordi det gir et verdibasert og helhetlig utgangspunkt. Det skaper et språk vi kan bruke sammen.

Jarl Figenschou, Seksjonsleder, Seksjon for habilitering Tromsø kommune.
Jarl Figenschou, Seksjonsleder, Seksjon for habilitering Tromsø kommune. Foto: Dagny Elisabeth Ulland

Håper på å inspirere andre kommuner

Det er USHT Troms som er leverandør av ABC-opplæringen til kommunene i Troms.

– Vi erfarer at deltakerne er svært fornøyde med opplæringen, både det faglige påfyllet og refleksjonene i ABC-gruppene. Mange forteller at de opplever en positiv endring i praksisen på arbeidsplassen når flere ansatte har gjennomført ABC, sier ABC-koordinator Katrine Edvardsen.

Av kommunene som melder på deltakere, ser de ofte at nye ansatte deltar hvert år. Mange gir tilbakemelding om at dette skaper en felles faglig plattform, som også ledelsen ser effekter av.

ABC-koordinator Sindre Nordly trekker frem Tromsø kommune som et godt eksempel på en helhetlig satsing. Kommunen har lagt en grundig plan for å tilby ABC-opplæring til nærmere 200 ansatte i seksjon for habilitering i løpet av to år.

– Dette er en investering som vil gi gevinster både faglig og for rekrutteringen, sier Edvardsen og Nordly.

De håper at flere kommuner lar seg inspirere av Tromsøs satsing, og ser verdien av å satse bredt på ABC-opplæring. Påmeldingen til høstens oppstart av ABC-opplæringen er godt i gang, og de tilbyr opplæring innen fagområdene demens, eldreomsorg, utviklingshemming, psykiske lidelser og musikkbasert miljøbehandling.

Refleksjon gir endring

Ifølge Figenschou ser Tromsø kommune allerede endringer i måten ansatte tenker og jobber på.

– Vi ser at mange begynner å stille spørsmål ved egen praksis. Hvorfor gjør vi dette? Hvorfor gjør vi det på denne måten? Det er starten på reell endring, mener han – og legger til at refleksjon rundt egen atferd er helt avgjørende for å lykkes:

– Skal vi skape gode liv for brukerne, må vi være villige til å endre oss selv. Våre egne begrensninger kan fort bli deres begrensninger.

Deltakere: – Tenker annerledes

Portrettfoto av Gunn Rita Indrevoll og Eriko Hansen.
Gunn Rita Indrevoll og Eriko Hansen forteller at Mitt livs ABC og PAS har endret arbeidadagen deres. Foto: Dagny Elisabeth Ulland

To ansatte i kommunen som deltar på Mitt livs ABC bekrefter at opplæringen har endret hvordan de tenker og handler i hverdagen. De jobber begge ved Sommereng, et boligtilbud for personer med nedsatt funksjonsevne.

– Jeg reflekterer mer over det jeg sier og gjør, og hvordan jeg reagerer på situasjoner, sier Gunn Rita Indrevoll.

– Før kunne man bare hoppe uti ting, men nå tenker jeg mer over hvordan jeg forbereder beboerne og gir dem god tid, sier kollega Eriko Hansen.

Begge peker på at det ofte er travelt i arbeidshverdagen, men at gruppesamlingene gir verdifull tid til refleksjon og samtale:

– De timene har vært gull verdt. Det er da vi får tid til å diskutere og dele erfaringer, mener kollegaene.

Små endringer, stor betydning

Hansen og Indrevoll opplever at små justeringer kan gjøre stor forskjell – som å rose beboere for innsats eller gi dem bedre forutsigbarhet.

Mitt livs ABC har også fått dem til å merke endringer på seg selv på arbeidsplassen.

– Jeg tenker mer positivt angående brukerne og snakker positivt om det vi skal gjøre, sier Gunn Rita Indrevoll.

Hansen er enig og legger til:

– Jeg tenker at den brukeren jeg er med skal ha en positiv hverdag og forbereder dem i god tid på det som skal skje.

– Jo mer man roser, jo artigere er det for dem å være med. Det gir dem mestringsfølelse, avslutter Indrevoll.

Samlebilde av Jarl Figenschou, Ulf Berge, Katrine Edvardsen og Sindre Nordly
Fra venstre: Jarl Figenschou (seksjonsleder for seksjon for habilitering), Ulf Berge (vernepleier og førstelektor ved VID vitenskapelige høyskole), Katrine Edvardsen (USHT Troms) og Sindre Nordly (USHT Troms) under Fagseminar Mitt Livs ABC i Tromsø. Foto: Dagny Elisabeth Ulland

En langsiktig prosess

Implementeringen av PAS i Tromsø kommune beskrives som et kontinuerlig arbeid. Kommunen har ikke definert en konkret sluttdato – snarere et felles mål om å jobbe i riktig retning forklarer seksjonslederen.

– Det er vanskelig å si når vi er en fullverdig PAS-kommune. Men vi har startet på veien, og vi ser effekten allerede.

Figenschou understreker at det ikke finnes en enkel sjekkliste for å måle suksess. I stedet må man lytte til brukerne:

– Det handler til syvende og sist om deres opplevelse av livskvalitet og selvbestemmelse.