Personer med demens er spesielt utsatt for vekttap, feilernæring og dehydrering. På tidligere stadier av sykdommen skyldes det i hovedsak atferdsmessige og psykologiske symptomer, mens avhengighet av hjelp fra andre for å spise og drikke er en større utfordring på senere stadier av sykdommen.
En nyere systematisk litteraturgjennomgang har undersøkt hvilke tiltak i miljø og adferd som er målt å ha betydning for inntak av mat og drikke blant personer med demens. Litteraturgjennomgangen har søkt etter eksisterende intervensjonsundersøkelser, og vurdert kvaliteten av dem basert på strenge kriterier (Cochrane review).
Totalt ni studer med 1502 deltakere ble vurdert. Gjennomsnittsalderen varierte fra 76-87 år, og andelen kvinner i de ulike studiene varierte fra 50-100%. Få studier spesifiserte grad av demenssykdom, men der dette var spesifisert varierte det fra mild til alvorlig demens. To studier inkluderte hjemmeboende eldre med demens, mens de resterende inkluderte personer fra sykehjem, omsorgsboliger og spesialiserte sykehusavdelinger. Personer med behov for intravenøs ernæring var ikke inkludert.
Resultatene viste at kvantiteten og kvaliteten på slike studier generelt var for lav til å anbefale spesifikke tiltak. Studier som så på ernæringsundervisning gav noe bedring i inntak av enkeltmatvarer eller næringsstoffer (protein), men de fant ingen effekt på ernæringsstatus eller vekt etter 6-12 måneder. En annen studie undersøkte positiv muntlig eller fysisk tilbakemelding fra pårørende gjennom måltidet. Dette tiltaket gav også noe bedring i matinntak og antall kalorier, men endring i ernæringsstatus ble ikke målt i denne studien. Andre tiltak som ble undersøkt uten klare resultat var av hyppigere mellommåltid, opplæring i spiseteknikk og økt kunnskap og holdninger blant helsepersonell.
Foreløpig har vi ikke nok kunnskap om hvilke tiltak i miljø og adferd som kan ha betydning for inntak av mat og drikke blant personer med demens. Vi trenger derfor mer forskning på feltet.
Referanse
-
Herke M, Fink A, Langer G, Wustmann T, Watzke S, Hanff AM & Burckhardt M (2018). Environmental and behavioural modifications for improving food and fluid intake in people with dementia. Cochrane Database of Systematic Reviews,(7).