Demensboka er en ny lærebok for helse- og omsorgspersonell utgitt av forlaget Aldring og helse, som også er ment for pårørende og andre interesserte. Demensutredning, personsentrert omsorg, miljøbehandling, pårørendes situasjon, velferdsteknologi og nærhet og seksualitet er noen av de dagsaktuelle temaene som vies oppmerksomhet i den nye Demensboka.

Foto: Martin Lundsvoll
Positivt og sosialt
– Vi er veldig glad for at The Mentes kommer og spiller ved lanseringen av Demensboka, sier redaktør Signe Tretteteig ved Nasjonalt senter for aldring og helse.
– Å bruke musikk som miljøbehandling kan være svært positivt for personer med demens. Ja, etter hvert har vi fått god dokumentasjon på at musikk stimulerer hjernen på ulike måter. Musikk kan ha mange positive effekter for personer med demens og vi har derfor gitt dette temaet god plass i den reviderte Demensboka. Det å spille og synge sammen med andre er i tillegg veldig sosialt og hyggelig. Vi trenger alle slike faste lyspunkt i hverdagen, spesielt når en har fått en sykdom som lett kan medføre isolasjon og tap av sosialt nettverk.
Flere kommer
Også i Andebu er musikk og annen miljøbehandling er en viktig del av dagaktivitetstilbudet. Nina Skarsholt leder tilbudet, som har fokus på brukernes ressurser og interesser. Nina skal sitte i panelet under lanseringen av Demensboka, for å fortelle om hvordan de driver dagaktivitetstilbudet med utgangspunkt i den enkeltes behov.
– I Andebu er de så gode på å omsette teori til praksis, sier Tretteteig. De som jobber der er jordnære, samtidig som de har en høy faglig og etisk bevissthet knyttet til alt de gjør. Slikt blir det gode helsetilbud av.
Tretteteig har blitt godt kjent med tilbudene i Andebu og Sandefjord gjennom deres deltakelse i et forskningsprosjekt på dagaktivitetstilbud, som Aldring og helse har ansvaret for.
– Vi setter stor pris på deres deltakelse i forskningen, sier Tretteteig.
Startet som prosjekt
Det var i 2012 at lederen av Møteplassen, Sandefjord kommunes dagaktivitetstilbud for yngre personer med demens, Lill Hem, takket ja til at brukere og ansatte skulle være med på prosjektet Musikk i omsorg, i regi av Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Vestfold.
Prosjektet ble ledet av musikkterapeut Kristi Stedje, i samarbeid med fagpersoner fra Norges Musikkhøgskole og Mälardalens högskola i Sverige.
Selve prosjektet ble avsluttet i 2012, men musikkterapeut Kristi Stedje fortsatte å lede den musikkglade gjengen i Sandefjord en gang i uka. Førstkommende mandag følger hun med til Litteraturhuset som frivillig musikkterapeut.
To av deltakerne i det opprinnelige bandet har nå forlatt Møteplassen, men et par av de tidlige bandmedlemmene er fortsatt med; Harald Berggren (57), bandets solist, som gjennom prosjektet også fikk inspirasjon til å utvikle sine tidligere pianokunnskaper. Geir Høyer-Andreassen (70), som i hele sitt voksne liv har vært en aktiv musikant, bidrar med sine solide gitarkunnskaper.
Det nyeste bandmedlemmet, Terje Nøis (61), begynte på Møteplassen i høst. Stor var gleden hos de andre brukerne da de oppdaget at han spiller trombone.

Foto: Bente Wallander

Foto: Bente Wallander
Gir livskvalitet
–Hovedmålet til et dagaktivitetstilbud er å opprettholde funksjonsnivået så lenge som mulig. Da er det flott å kunne bruke kulturaktiviteter som et middel for å kunne nå dette målet, sier Lill Hem.
– På Møteplassen får de som er rammet av en demenssykdom bruke sine tidligere erfaringer, lære noe nytt og derigjennom oppleve mestring. Vi lager også kulisser til teaterforeningens oppsetninger og går på forestillingene. I sum gir dette mening for deltakerne i en hverdag som kan være vanskelig.
– Dette gir mulighet for å opprettholde en så normal hverdag som mulig. Å være med og bidra gir hver av oss en utrolig stolthet. Noen har fremdeles bruk for våre brukeres kompetanse. Dette gir livskvalitet, fastslår hun.