Klage og tilsyn

Pasienter kan klage hvis de ikke får helse- og omsorgstjenestene de har krav på eller ikke får oppfylt rettighetene sine. De kan også be tilsynsmyndighetene starte en tilsynssak. Pårørende kan også ha rett til å klage.

To typer klager

Hvis du ikke er fornøyd med tjenestene eller behandlingen du har fått, kan du klage. Vi har to typer klager: rettighetsklager og tilsynssaker.

Rettighetsklage

Du kan sende en rettighetsklage hvis du ikke har fått oppfylt rettighetene dine eller ikke fått de tjenestene du har behov for. Det kan for eksempel være hvis du

  • har fått avslag på en søknad om tjenester fra kommunen
  • ikke fått henvisning til spesialist
  • ikke fått time til rimelig tid
  • ikke har fått informasjon eller oppfølging

Hvor og hvordan sender du en rettighetsklage?

Du sender først klagen til den virksomheten du vil klage på, for eksempel kommunen, legekontoret, sykehuset eller et annet behandlingssted. Hvis virksomheten er uenige i klagen, sendes klagen videre til behandling hos statsforvalteren.

Klagen bør inneholde informasjon om deg, virksomheten du klager på og hva som skjedde. Du kan lese mer om hvordan du sender en rettighetsklage på helsenorge.no.

Tilsynssak

Hvis du mener at helse- og omsorgspersonellet, kommunen eller spesialisthelsetjenesten har gjort en feil eller at det har skjedd en svikt i helsehjelpen din, kan du be statsforvalteren undersøke og opprette en tilsynssak. Det kan for eksempel være hvis

  • du har fått feil behandling eller feil medisin
  • du er misfornøyd med omsorgen du har fått
  • helse- og omsorgspersonellet har brutt pliktene sine, som taushetsplikten eller snokeforbudet

Hvor og hvordan ber du om en tilsynssak?

Klagen sender du direkte til statsforvalteren i fylket ditt. Statsforvalteren tar da stilling til om det skal opprettes en tilsynssak. Du får mulighet til å uttale deg underveis og får et avsluttende brev om hva som kom fram og hva Statsforvalteren konkluderer med.

Skriv et brev hvor du tar med informasjon om deg selv, den du klager på, og det som skjedde. Du kan lese mer om hvordan du ber om en tilsynssak på helsenorge.no.

Mange får medhold hvis de klager. Det kan faktisk hjelpe å klage hvis du ikke får oppfylt rettighetene dine eller får tjenestene du har krav på

Pårørendes klagerett

Pårørende kan også ha rett til å klage.

Nærmeste pårørende kan klage på at de ikke har fått oppfylt rettighetene sine som nærmeste pårørende. Pårørende som har søkt om pårørendestøtte fra kommunen, kan klage på vedtaket hvis han eller hun har fått helt eller delvis avslag.

Pårørende kan klage på vegne av en pasient som ikke kan klage selv. Da må som regel pasienten har gitt en fullmakt. Det kan være i en vanlig fullmakt eller eventuelt i en fremtidsfullmakt. Pårørende som er verger på det personlige området kan også klage på vegne av pasienten.

Nærmeste pårørende kan be statsforvalteren opprette en tilsynssak på vegne av en pasient uten samtykkekompetanse. Denne rettigheten følger av loven. Det er derfor ikke nødvendig å ha fullmakt fra pasienten i slike tilfeller.

Du kan les mer om rettigheter for pårørende her.

Klage- og tilsynsorganer

Statens helsetilsyn er den overordnede klage- og tilsynsinstansen i helsesektoren, mens statsforvalteren er den regionale. Ukom undersøker alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. Sivilombudet fører kontroll med den offentlige forvaltningen ved å behandle klager fra enkeltpersoner og å besøke steder der mennesker er fratatt friheten.

Statsforvalteren

Statsforvalteren er tilsyns- og klageorgan i regionen. Statsforvalteren fører tilsyn med spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten, og behandler klagesaker fra enkeltpersoner.

Les mer på statsforvalteren.no.
Statens helsetilsyn

Statens helsetilsyn er den sentrale tilsynsmyndigheten for helse- og omsorgstjenesten. Helsetilsynet behandler blant annet varsler om alvorlig svikt i helse- og omsorgstjenesten.

Les mer på sidene til Statens helsetilsyn
Ukom

Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) undersøker alvorlig hendelser i helse- og omsorgstjenesten. Ukom mottar varsler og kan på bakgrunn av varslene gjøre undersøkelser på et tema eller område. Ukom jobber med læring og forbedring på systemivå.

Les mer på ukom.no
Sivilombudet

Sivilombudet fører kontroll med den offentlige forvaltningen. Ombudet undersøker klager fra borgere som mener å ha vært utsatt for urett eller feil fra den offentlige forvaltningen, og besøker steder hvor mennesker er fratatt friheten.
Sivilombudet er siste instans, som betyr at alle andre klagemuligheter skal være prøvd før saken kommer hit.

Les mer på sivilombudet.no

Vil du vite mer?

Hvis du trenger veiledning og hjelp i klageprosessen, kan du ta kontakt med Pasient- og brukerombudet i din region. Du kan lese mer på pasientogbrukerombudet.no.

Du kan også ringe statsforvalteren i ditt fylke for å få råd og veiledning.