Studenter i praksisperiode ved biblioteket - Nasjonalt senter for aldring og helse

Studenter i praksisperiode ved biblioteket

Våren 2021 skulle biblioteket ved Aldring og helse utvikle vår tjeneste i forhold til videregående skole, vgs. Biblioteket ønsket å se nærmere på Fagfornyelsen, kjerneelementer og kompetansemål, og knytte det til kunnskap og litteratur innen aldring og helse. Biblioteket har hatt to studenter i digital praksis. Nyx Bjørkan og Atle Bjørge går det første året på bibliotek- og informasjonsvitenskap ved OsloMet. Praksisperioden foregikk i tidsrommet 12. april-14. mai 2021.

Oppgaver

Hovedoppgaven til praksisstudentene var å være med å utvikle en underside med tips til litteratur og kunnskap innen aldring og helse for elever og studenter. Målet var at biblioteket skulle publisere siden innen 1. juni, og det ble den. Siden revideres fortløpende ettersom vi kommer med flere tips til kilder.

Våre praksisstudenter har fulgt store deler av nettkursene 23-ting om søk og om å formidle på nett på Bibliotekutvikling.no. De har deltatt i flere møter, blant annet med rektor i Fagskolen og prosjektleder ABC til helsefagarbeider og vår kommunikasjonsenhet. Universell utforming og klarspråk har vært på agendaen og studentene har kommet med viktige bidrag til biblioteksidens brukervennlighet, for eksempel laget de en FAQ. Biblioteket var for første gang tilgjengelig i interaktivt digitalt møte under Landskonferansen i alderspsykiatri i april, og studentene deltok.

Praksisstudentene

Nyx gikk ut av videregående skole i fjor, og hun vurderer brukervennligheten ut fra sitt ståsted. Hun foreslo raskere tilgang til relevant informasjon, og anbefalte FAQ i stedet for film. Hun har egen nettside, og har erfaring med FAQ. FAQ er ofte stilte spørsmål.

Atle er utdannet journalist fra USA, men har jobbet mest som oversetter og tv-tekster. Han var raskt ute med å skrive tekster til våre sider, blant annet en omtale av filmen «The Father» til Intranett. Filmen vant Oscar for beste mannlige hovedrolle som spilles av Anthony Hopkins. Hopkins skildrer en eldre mann som har demens.

Anmeldelse
“Årets Oscar for beste mannlige skuespiller gikk til Anthony Hopkins i The Father, en realistisk skildring av en eldre mann som lider av demens.

Datteren hans skal flytte til Paris og prøver å finne noen som kan ta seg av faren før hun drar. Et uvanlig grep er at filmen forteller historien fra «ståstedet til personer med demens». Publikum er med på reisen, og vi ser alle endringene som skjer gjennom hovedpersonens øyne. Han blir stadig mer vanskelig og forvirret. Plutselig er leiligheten hans ommøblert, og datteren blir ugjenkjennelig for både hovedpersonen og tilskuerne. Filmen er basert på et prisvinnende teaterstykke av Florian Zeller, som også står for regien. Det er usikkert når den får premiere i Norge på grunn av covid-situasjonen.”

Tekst: Atle Bjørge 26. april 2021

Atle og Nyx har med sitt engasjement, gode skriveferdigheter og innspill til underside med relevante og gode kilder vært til inspirasjon og berikelse.

Biblioteket, 1. juni 2021.