Om e-læringskurset
E-læringskurset bygger på innholdet i rapporten Kurs for pårørende til eldre personer med utviklingshemming – Evaluering av prosjektet STERK – Støtte, erfaring og kunnskap, og erfaringer fra pårørendeskoler for pårørende til personer med utviklingshemming og demens holdt i perioden 2016-2019. Pårørendeskolene består av 11 leksjoner, som samlet skal gi en innføring i hvordan arbeidet med pårørendeskolene kan planlegges og gjennomføres. Gjennom tekster, video-innlegg, gode råd, nyttige maler og ressurser skal e-læringskurset være til hjelp i arbeidet.
– Personer med utviklingshemming som får demens krever mye av de pårørende. Derfor er det så viktig at kommunen arrangerer pårørendeskoler for denne gruppa. Vi ønsker at e-læringskurset skal inspirere til å starte slike nyttige og nødvendige skoler for pårørende, sier Kristiansen.
Kommunene har ansvar for å sikre at de pårørende til personer med utviklingshemming og demens får god informasjon og riktig kunnskap.
– Vi ser at per i dag, så har få kommuner pårørendeskoler for denne pårørendegruppa. Vi tror at vi når bredere ut med et e-læringskurs, som helse- og omsorgspersonell kan ta når det passer dem, sier Kristiansen.
Ta det opp med nærmeste leder
Hun sier det er ønskelig at helse- og omsorgspersonell tar opp med sin nærmeste leder om kommunen skal arrangere pårørendeskole.
– I de kommunene som har pårørendeskole, så er tilbakemeldingen fra de pårørende at det er et veldig godt tilbud, sier hun.
– Det er mange som ønsker å gjøre en forskjell for de pårørende, og vi hjelper gjerne dere som vil starte opp, avslutter Kristiansen.
E-læringskurset er utviklet av Aldring og helse, på oppdrag fra Helsedirektoratet. Aldring og helse administrerer pårørendeskolene på oppdrag fra Helsedirektoratet. Gjennom tilskuddsordningen i Demensplan 2020, kan både kommuner og spesialisthelsetjenester søke om midler til drift av pårørendeskolen.
Les mer om pårørendeskoler for personer med utviklingshemming og demens her