Sommerleir gir trygghet og fellesskap for barn med en forelder med demens

Birte er likeperson på Sommerleiren «Hvem ser meg?» for barn av en forelder med demens. På leiren lærer barna om det å være omsorgsperson og ung voksen samtidig.

– Det er givende å kunne bruke mine egne erfaringer til å hjelpe andre. Moren min fikk diagnosen i 2015, og da var jeg 18 år gammel. Jeg følte meg veldig alene, men senere fikk jeg møte andre unge med demens i familien. Dette inspirerte meg til å bli likeperson, sier Birte til Aldring og helse.

Da moren fikk demens følte Birte seg alene i situasjonen, uten noen å snakke med som forsto hva hun gikk gjennom. Etter hvert fikk hun imidlertid møte andre unge i lignende situasjoner.

– Det er noe jeg selv savnet, så det er fint å kunne bidra til å gi andre den muligheten. Leiren gir barna både fellesskap og en trygg arena der de kan være seg selv. Her kan de oppleve glede og aktiviteter, men samtidig få rom til å dele tanker og spørsmål hvis de trenger det.

Et rom for åpenhet og mestring

Barn som deltar på sommerleiren, kommer fra familier der en forelder har fått demensdiagnose. For mange kan det være vanskelig å sette ord på det de opplever hjemme. På leiren blir de møtt med forståelse og kan snakke åpent uten frykt for å bli misforstått.

– Det er ofte gjennom spontane samtaler at spørsmålene kommer. Noen ganger kan de spørre: «Hvor gammel var du da din mor ble syk?» eller «Hvordan syk var hun?». Det skaper gjenkjennelse og trygghet å vite at de ikke er alene om sine opplevelser, forklarer Birte.

Tre jenter i klatrepark med ryggen til. Foto
Klatrepark har vært ett arrangment under sommerleir. Foto: Emma Tomren

De eldre barna deltar gjerne aktivt i samtalegrupper, der de respekterer og lytter til hverandres historier. Likepersonene kan dele av egne erfaringer og bidra til refleksjon.

Årets sommerleir avholdes på Brennabu leirskole, Valdres 4.-7. juliMeld deg på her!

En typisk dag på leir

Dagene på leiren starter med frokost i 9-tiden, hvor både barn og foreldre samles til uformelle samtaler. Ofte stiller foreldrene spørsmål på vegne av barna sine, for å få råd om hvordan de best kan støtte dem.

Etter frokost er det felles samling for barna og de som er med, hvor likepersonene ofte deler sine historier. Da er det ofte foredrag med ulike tema tilpasset både voksne og barn. Likepersoner kan ha innlegg der de også, men det er variert hva undervisningen er. Deretter deles deltakerne inn i aldersgrupper for ulike aktiviteter og samtaler. Det er et fleksibelt opplegg der barna kan ta pauser om de trenger det. Aktiviteter som bading, tegning og laging av gipsmasker gir rom for både lek og refleksjon.

Lunsjen inntas enten på området eller ute i naturen, før ettermiddagen byr på familieaktiviteter. Kveldene avsluttes med brettspill, film og andre sosiale aktiviteter.

– Vi legger stor vekt på at leiren skal være en positiv opplevelse. Her er det lov til å leke og ha det gøy, samtidig som barna vet at de kan åpne seg hvis de vil, sier Birte.

En unik mulighet for fellesskap

Likepersonene har en viktig rolle i å møte barna på deres premisser. For ungdommer som kanskje sliter med identitetskriser eller ekstra ansvar hjemme, kan det være verdifullt å møte noen som forstår utfordringene.

– Jeg pleier å minne dem på hvor viktig det er å ta vare på seg selv. Den syke forelderen ville også ønske det for dem, sier Birte.

Leiren tilbyr barna en etterlengtet pusterom, der de kan få styrke og støtte fra hverandre. Det skaper minner og relasjoner som varer lenge etter at leiren er over.

Hvem ser meg? Sommerleir 2025

Årets sommerleir avholdes på Brennabu leirskole, Valdres 4.-7. juli.
Les mer om årets Sommerleir
Meld dere på Sommerleir ved å bruke påmeldingsskjema

Vil du vite mer eller har spørsmål om leiren, kontakt oss på sommerleir@aldringoghelse.no

Sommerleir administreres av Aldring og helse, i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen, på oppdrag fra Helsedirektoratet og er en del av pårørendetiltakene i Demensplan 2025.