
– Søknader behandles fortløpende så lenge midlene strekker til. Det er derfor lurt å være tidlig ute med å søke, sier prosjektkoordinator Kirsti Hotvedt ved Aldring og helse.
En oppsummering av aktiviteten så langt i Demensplan 2025, viser at totalt at 69 % (246) av landets kommuner har arrangert pårørendeskole og/eller samtalegruppe i 2021 og 2022. Det var totalt søknader til 328 pårørendeskoler, herav 84 interkommunale og 364 samtalegrupper.
– I 2022 var pågangen ekstra stor etter pandemien. Andelen kommuner representert med tilbud, antall tilbud og deltakerantallet var i 2022 det høyeste gjennom årene i Demensplan 2020 og 2025, fortsetter Hotvedt.
Kommuner og spesialisthelsetjenesten kan søke om tilskudd, og det oppfordres til samarbeid med frivillige organisasjoner.
Tilskuddsordningen videreført i 2023 med følgende satser
- Pårørendeskole i én kommune 35 000 kr
- Interkommunal pårørendeskole 45 000 kr
- Samtalegruppe 8 000 kr
– Tilbakemeldinger i arrangørenes rapporter viser at deltakere vurderer tilbudene som veldig nyttige. Tilbudene bidrar til økt mestring. Den faglige informasjonen de får, og det å treffe andre i samme situasjon, blir verdsatt høyt. Arrangørene formidler at pårørendes behov for informasjon ikke avtar. Behovet vil endre seg i takt med sykdomsutvikling, omsorgstyngde og når rollene endres. Med erfaringene fra i fjor, tror og håper vi at pågangen av blir stor også i år, sier Hotvedt.
Søknader blir behandlet fortløpende
Søknader behandles fortløpende, og tilskudd innvilges så langt midlene strekker til. Det kan søkes tilskudd i etterkant til tilbud som er gjennomført i inneværende år, men det anbefales å søke i forkant av gjennomføringen. Siste søknadsfrist er satt til 1. september 2023.
Tilskuddsordningen Pårørendeskoler og samtalegrupper for pårørende til personer med demens administreres av Aldring og helse på oppdrag fra Helsedirektoratet og er en del pårørendetiltakene i Demensplan 2025.