Flere tidligere studier har funnet at sjømat beskytter mot demens, og helsemyndighetene anbefaler oss å spise sjømat. Det har dog vært en voksende bekymring for innhold av giftstoffet kvikksølv i sjømaten. Vi vet ennå lite om kvikksølv endrer nervesystemet i hjernen. Det ville den amerikanske studien finne ut av.
Forskerne undersøkte hjernene til 286 avdøde personer. Gjennomsnittsalderen var nær 90 år da de døde. Studien fant at et moderat inntak av sjømat samsvarte med færre Alzheimer-relaterte endringer i nervesystemet i hjernen (beta-amyloid og nevrofibrillære trådfloker). Den samme studien fant mer av kvikksølv i hjernen.
Så, selv om sjømatinntaket ga høyere nivåer av kvikksølv, ble det altså ikke registrert negative endringer i nervesystemet i hjernen forbundet med Alzheimer. En forklaring kan være at samtidig som fettsyrene i sjømaten virker positivt på nervesystemet, reduseres giftigheten av kvikksølvet av et næringsstoff som finnes i sjømaten.
I og med at alle målingene er gjort samtidig, kan det ikke sies noe om årsakssammenhenger basert på denne studien. Det må også tas forbehold om at personene som ble undersøkt var såpass høyt opp i årene da målingene ble gjort, slik at resultatet ikke uten videre gjelder for yngre personer.
Referanse
-
Morris, M. C., Brockman, J., Schneider, J. A., Wang, Y. Bennett, D. A. et.al. (2016). Association of Seafood Consumption, Brain Mercury Level, and APOE ε4 Status with Brain Neuropathology in Older Adults. The Journal of American Medical Association. 315(5):489-497. doi: 10.1001/jama.2015.19451