Film som aktivitet Sesongfilm

Sesongfilm er utviklet som et tilbud i møte med personer med demens. Filmene kan brukes for å stimulere sanser og skape gode opplevelser knyttet til brukernes egne minner. Det er filmet med stabilt kamera og satt sammen i et tempo som er tilpasset personer med demens.

Introduksjon til Sesongfilm, med filmskaper Lars Bull

Sesongfilm er et hjelpeverktøy til bruk i filmbasert miljøarbeid, hvor man bruker film som aktivitet. Filmene kan være et effektivt verktøy for å skape meningsfulle samtaler. Filmene viser natur og aktiviteter gjennom årstidene på en rolig måte, uten ekstra musikk eller annet enn naturlige lyder fra situasjonene som vises. På den måten blir det rom for samtale mens man ser på filmene.

Filmene

Under finner du en oversikt over de tilgjengelige filmene.. Noen filmer er lagt inn to ganger etter hverandre, slik at innholdet repeteres. Det er gjort for at spilletiden skal bli lengre.

Ved å klikke på presentasjonsbildet til en film, tas du til en side med den valgte filmen. Her finner du også flere stikkord, som er ment som tips til samtaletemaer underveis eller etter filmvisningen.

Sommer i fjellet – 26 minutter

Denne filmen appellerer til de som har gode minner til turer i fjellet.  Den har bilder fra vakker natur om sommeren og tidlig høst.  Det er glimt fra mange forskjellige fjellområder, både bynært og langt utenfor allfarvei.

Stikkord

Vågåvannet, Jotunheimen, Valdresflya, Ridderspranget, foss, kuer i veien, skog, reinlav, mose, tyttebær, trollskjegg, hytte på fjellet, gårdsbruk, sommerblomster, gårdsbruk, eventyrgård, Kolsås, utsikt, pause med appelsin, kaffe i termos. Hemsedalsfjellet, seter, myrull, høstfarger, jegere med elghund, vak i vann, bekk, turgåere, sauer.

Båtpuss – 14 minutter

Filmen har glimt fra vårpussen på en båthavn. Alle som har hatt båt har et forhold til disse dagene i båthavnen. Noen elsker det, og for noen er det en pine man må igjennom før man får fine dager på sjøen.

Stikkord

Tomme brygger, måker, av med presenningen, siste snøen smelter, hund som gleder seg, Hestehov, familie på sykkel, høytrykksspyler, kran som drypper, puss og vask av skroget, trebåt, skrape lakk, truck som sjøsetter en stor seilbåt.

Senhøst på fjellet – 8 minutter

Kalde dager i fjellet. Snøen legger seg på toppene i slutten av oktober. Vinteren kommer snart. Opptakssted i Hemsedal og på vei inn mot Lykkja.

Stikkord

Lav vintersol, litt vind, reinlav dekket av rim, tynt snødekke på fjellene, blå himmel, fortsatt høst nede i dalen, varde på en topp, strå i vintersol, vannene fryser, is, rennende kaldt vann, rim.

Landbruk – 13 minutter

Jordbruk og skogbruk er fortsatt viktige næringer i Norge. Mange av oss har et forhold til naturen gjennom livet på gården.

Stikkord

Tresker korn, åker, bonden i styrhuset, korn med aks, bondegård, gammel kjerre, epler på treet, traktor, kuer og kalver på beite, bonde som ser etter kuene, traktor som pløyer, luking på jordet, sauer på beite, skogsmaskin, trefelling.

Skiføre – 13 minutter

”Nordmenn er født med ski på bena”.  I hvert fall er det mange som har et forhold til skituren.  Denne filmen viser hverdagstur på ski med barn som tar sine først stavtak.

Stikkord

Skitur med pulk, barn som lærer å stå på ski, mor og sønn som faller, bål og reinskinn, rast med matpakke, akebrett, serveringssted, bakervarer, kaffe, kakao, Kvikk Lunch, ake og skispor på jordene.

Sommer i hagen og i skogen – 10 minutter

Sommersymbolet fram for noe; -jordbær på et strå. Denne filmen gir noen varme og gode glimt fra hagen og skogen. Kanskje den fineste sesongen for noen.

Stikkord

Jenter som plukker markjordbær, trer på strå og plukker i kopp, moreller, kirsebær, sommerblomster, humler, roser, selvplukk av jordbær i åkeren, på gartneriet, utsikt, folk på søndagstur, innsjø, bekk, nybakte mammaer på trilletur.

Sommer ved sjøen – 14 minutter

Det er lett å drømme seg til varme sommerdager med bading og krabbefiske. Filmen har også glimt fra båtlivet og en liten sommerflørt. Kanskje det er akkurat her vi finner våre aller beste minner?

Stikkord

Øde badestrand, vann som bølger mot stranden, tang i vannet, badehus, badestrand med barn og voksne, krabbefiske, stuper fra badeplattform, stupetårn, 10-metern, iskiosk, båtliv, småbåter, rutebåt, seilbåter, seilskole, sommerflørt, bademadrass, lek med ball, svaberg, motorbåter, seilbåter.

Vestlandsskjærgård – 20 minutter

Glimt fra skjærgården på Vestlandet en stille sommerdag. Måkeskrik og kjente motiver gjør at noen kanskje kjenner lukten av tang og fiskegarn?

Stikkord

Fiskevær, båter, tang, vann mot svaberg, ruer, kran på brygga, fiskebåt, reflekser i vannet, båthavn, gammel strandbu, gammel trebåt, tauverk, måke.

Vinter, måking og vind i fjellet – 14 minutter

Det kan være godt å sitte inne når snøen laver ned og vinden suser rundt hushjørnene. Eller så må man kle godt på seg og gjøre seg klar for å måke.

Stikkord

Måking, snøvær, traktor som måker, tørr snø, kram snø, lett snø, tung snø, glatt, vind, snøføyke, vanskelige kjøreforhold.

Vår i hagen – 19 minutter

Våren er sesongen hvor varmen kommer tilbake og vi rydder vei for nytt liv som spirer og gror. Mange har et forhold til hagearbeidet, og hvem husker ikke lukten av bråtebrann?

Stikkord

Rake løv, blomster som spirer, trillebår, brenne bål, fyrstikker, knopper, hvitveis og blåveis, løvsprett, liljekonvall, kongler.

Ferger – 8 minutter

Alle som har bodd langs kysten i Norge har et forhold til fergene. De knytter oss sammen der fjordene skjærer seg inn i landet.

Stikkord

Bilferge, fergekø, godvær og ruskevær, kafeteria, svele, kaffe, pause, moderne ferge, fraktebåt, transport langs kysten, fjorder.

Lindesnes og Lista – 16 minutter

Det er mange fyr langs kysten av Norge. Hele veien fra Østfold til Finnmark ligger de ytterst på skjærene og viser vei for de sjøfarende. Denne filmen viser noen klipp fra de to sydligste fyrene våre og bebyggelsen og havnen i nærområdet.

Stikkord

Fyr, fyrlykt, kysten, fiskebåter, fender, fortøyning, garn, hus ved kysten.

Solvorn og Urnes – 11 minutter

Langs fjordene våre ligger det mange små steder. Solvorn er et av de sjarmerende stedene ved Sognefjorden. Et av stedets attraksjoner er det gamle Walaker Hotell. Herfra går fergen over til Urnes stavkirke.

Stikkord

Små hvite hus, stille gater, gammelt hotell, dekket til selskap, liten ferge, turister.

Honningsvåg og Nordkapp – 14 minutter

Helt øverst i Norge, mot Nordkapp ligger Honningsvåg. Hit kommer det mange turister som ønsker å se Norges nordligste punkt. Men det er også en viktig fiskehavn og et hyggelig sentrum for innbyggerne.

Stikkord

Havn, fiskebåter, måker, biltrafikk, kirken, bolighus, hurtigruta, turistbusser, fortøyning, frakt, skip, passasjerer, turister, truck henter varer, tørrfisk på hjeller, fiskeoljefabrikk, øde vei, Nordkapp, turistsenter, postkontor, globusen, skyer mot nord.

Skibladner – 14 minutter

Norges eneste hjuldamper i drift og muligens verdens eldste hjuldamper i rutegående trafikk. Den knytter byene rundt Mjøsa tettere sammen og mange har også vært på et lite minicruise med båten. Den er bygget i Sverige i 1854-1856.

Stikkord

Havn, fiskebåter, måker, biltrafikk, kirken, bolighus, hurtigruta, turistbusser, fortøyning, frakt, skip, passasjerer, turister, truck henter varer, tørrfisk på hjeller, fiskeoljefabrikk, øde vei, Nordkapp, turistsenter, postkontor, globusen, skyer mot nord.

Ullvarefabrikk – 15 minutter

I Mandal kommune ligger Sjøllingstad Ullvarefabrikk. Den ligger under Vestagdermuseet og vi lar den representere produksjonsbedriften. Mange har et forhold til klassiske fabrikker med mekaniske maskiner.

Stikkord

Vannkraft, fabrikk, håndverk, hender, ulltråd, fabrikkarbeider, maskin, spoler, garn, farger, vev, renning, innslag, lager, garnnøster, tøfler.