
Foto: Martin Lundsvoll
Dagsrevyen meldte mandag at det er store forskjeller i behandlingstilbudet for personer med demens, og at utfordringene vil øke i årene som kommer. Antallet som blir rammet av demens vil øke til det dobbelte om 20 år.
– Det er gjort så mye bra i arbeidet med gjennomføring av de to tidligere demensplanene. Vi har bygget sten på sten, og en ny demensplan vil bygge videre på en masse god kunnskap, som kan spres videre ut over landet, sier Kristiansen.
Betydelige fremskritt
Hun legger vekt på at det er gjort betydelige fremskritt i både utredning og diagnostisering av personer med demens og oppfølgingen av dem, siden demensplan 2015 kom i 2010 og demensplan 2020 kom i 2015.
– Perioden etter diagnose og før man fikk behov for tjenester ble av mange beskrevet som et sort hull med de påkjenninger det førte til, også for de pårørende. I den nåværende planperioden blir det utviklet gode modeller for å følge opp folk etter at diagnosen er satt. Vi har også kommet et godt stykke på vei med opplæring om demens og implementering av personsentrert omsorg og miljøbehandling i kommunene, fortsetter hun.
– Det er gjort et systematisk arbeid med utvikling av tilbud til ulike grupper av pårørende, samt at det er utviklet opplæringstilbud om lindrende behandling ved livets slutt for personer med demens for leger, sykepleiere og helsefagarbeidere.
Et annet viktig område som Kristiansen trekker frem er utviklingen innenfor dagaktivitetstilbudene for personer med demens, som vil bli lovpålagt for kommunene fra 2020.
– Det blir stadig flere dagaktivitetstilbud, og det jobbes kontinuerlig med å øke kvaliteten på dem, sier hun.
Potensielle nye satsninger
Det er noen temaer som peker seg ut som mulige nye satsninger i den nye demensplanen.
– Vi håper at det nå er tid for å fokusere på at demenspasienter på sykehus skal ivaretas på en god måte. Generelt er det viktig å tenke forløp i demensomsorgen, det vil si at vi får rett tiltak og modell på rett sted til rett tid i forløpet til beste for personen med demens og deres pårørende, sier Kristiansen.
– De gode verktøyene må ses i sammenheng og tilpasses ut fra pasientens behov og ønsker, understreker hun.
Verdens helseorganisasjon (WHO) har som mål at 75 prosent av alle land skal ha en demensplan innen 2025.
– I lys av dette er det flott at Norge, som tidligere har gått foran, fortsetter med en ny demensplan, avslutter Kristiansen.