Nytt verktøy kartlegger svekket orienteringsevne. Det kan bidra til tidligere oppdagelse av demens

Svekket orienteringsevne kan være et tidlig tegn på demens, men blir sjelden undersøkt.

Forsker Gro Gujord Tangen ved Aldring og helse har utviklet et nytt verktøy for å kunne kartlegge svekket orienteringsevne hos pasienter med kognitive utfordringer, inkludert demens, som utredes i hukommelsesklinikker.

Det er derfor behov for et pålitelig verktøy for tidlig kartlegging av svekket romlig orientering.

Tidligere har forskeren, sammen med kolleger i Sverige, vist at svekket romlig orienteringsevne kan være et tidlig tegn på demens.

Nå har hun sammen med andre forskere testet et kort spørreskjema for å kartlegge svekkelser i evnen til å orientere seg i omgivelsene.

– Det kan bidra til tidligere kartlegging av svekket orienteringsevne hos pasienter med kognitive utfordringer, noe som kan være nyttig i en demensutredning, sier Tangen.

Orienteringsevne avgjørende for å kunne bevege seg rundt

Å kunne orientere seg i rom, by og terreng er avgjørende for å bevege seg selvstendig rundt omkring. To av tre personer med Alzheimers sykdom, som bor hjemme, har opplevd å gå seg bort i kjente omgivelser. Det kan føre til alvorlige konsekvenser, som økt behov for opphold i institusjon, skader og i verste fall død.

– Å gå seg bort er den mest alvorlige konsekvensen av svekket romlig orientering, og det skaper stress og bekymring både for personen med demens og for de pårørende, sier Tangen.

Selv om orienteringsevnen altså kan være et tidlig tegn på demens, undersøkes den i liten grad i dagens demensutredning.

Kvinne med svart jakke. Portrettfoto
Forsker på hjernens evne til å orientere seg: Fagsjef Gro Gujord Tangen. Foto: Martin Lundsvoll, Aldring og helse.

– Både hukommelse og evne til å utføre daglige gjøremål blir grundig kartlagt ved demensutredning, men orienteringsevnen blir sjelden vurdert, sier Tangen.

– Det er derfor behov for et pålitelig verktøy for tidlig kartlegging av svekket romlig orientering.

Pålitelig kartlegging av orienteringsevne

Helt konkret skulle studien undersøke validiteten av det nyutviklede spørreskjemaet for romlig orientering. Dette ble vurdert gjennom å se hvordan skjemaet samsvarte med mer omfattende tester for romlig orienteringsevne, og om det skilte mellom grupper med og uten kognitiv svikt. Forskerne testet spørreskjemaet på 132 pasienter med kognitiv svikt og tidlig demens fra en hukommelsesklinikk og sammenlignet dem med en gruppe på 108 eldre uten kognitiv svikt.

– Studien viser at spørreskjemaet er et pålitelig verktøy for å vurdere romlig orientering hos pasienter ved hukommelsesklinikker, sier Tangen.

Forskerne mener verktøyet kan være et nyttig supplement ved utredning av pasienter ved hukommelsesklinikker i Norge.

Spørreskjemaet Romlig orienteringsevne er tilgjengelig i to versjoner, selvrapportert og pårørenderapportert under Skalaer og tester (tilgjengelig for helsepersonell).

Referanser

Tangen GG, Engedal K, Persson K, et al. Validation of Spatial Orientation Screening questionnaire for use in memory clinic patients. Journal of Alzheimer’s Disease. 2025;0(0). doi:10.1177/13872877241308877

Tangen GG, Nilsson MH, Stomrud E, et al. Spatial Navigation and Its Association With Biomarkers and Future Dementia in Memory Clinic Patients Without Dementia. Neurology 2022; 99: e2081-e2091. 20220826. DOI: 10.1212/WNL.0000000000201106.