Forekomsten av psykososialt stress, depresjon og biologiske demensmarkører hos personer med SCI ble derfor sammenliknet med forekomsten hos personer med mild kognitiv svikt (MCI). Pasienter med SCI ble definert som personer som søkte helsehjelp på grunn av at personen selv opplevde et kognitivt problem, men allikevel hadde testresultater innenfor normalområdet på kognitive tester. I tillegg måtte problemet ha en varighet på mer enn seks måneder. MCI ble til sammenligning definert som pasienter som hadde resultater utenfor normalområdet, men ikke av en grad som tilsa at de hadde demens.
Totalt var 90 personer med SCI og 160 personer med MCI fra en hukommelsesklinikk i Sverige med i studien. Psykososialt stress var vanligere i gruppen med SCI enn i gruppen med MCI, men nivået av demensmarkører i ryggmargsvæsken var høyere blant de med MCI. Gruppen med SCI hadde oftere hatt tidligere depresjon, men det var ingen forskjell mellom gruppene for aktuell depresjon.
Lavt nivå av demensmarkører i ryggmargsvæsken, tidligere depresjon og høyere stress karakteriserte gruppen med SCI. Disse funnene kan tyde på at SCI ikke nødvendigvis er et forstadium til demens.
Referanse
-
Eckerstrom, M., Berg, A. I., Nordlund, A., Rolstad, S., Sacuiu, S., & Wallin, A. (2016). High Prevalence of Stress and Low Prevalence of Alzheimer Disease CSF Biomarkers in a Clinical Sample with Subjective Cognitive Impairment. Dement Geriatr Cogn Disord, 42(1-2), 93-105.