Ny metode for å diagnostisere Alzheimers sykdom

En ny metode kan avdekke Alzheimers sykdom 20 år før symptomene kommer, rapporterer NRK. Forskningssjef Geir Selbæk synes det er et spennende og viktig utviklingstrekk.

Positiv til blodprøver for diagnose av demens: Forskningssjef Geir Selbæk.

Alzheimers sykdom oppstår blant annet av at det såkalte tau-proteinet floker seg i hjernen. Forskere har nå funnet ut at det er mulig å måle nivået av tau med en enkel blodprøve. Med den aktuelle metoden kan man ta blodprøve hos fastlegen.

  Det er et veldig stort fremskritt, sier psykiater Dag Årsland ved Stavanger Universitetssykehus og King’s College London til nrk.no.

Han tror blodprøving kan bli tatt i bruk på pasienter innen et par år.

– Dette er spennende og viktig, sier forskningssjef Geir Selbæk i Nasjonalt senter for aldring og helse i en kommentar.

– God demensdiagnostikk på riktig tidspunkt er et viktig grunnlag for god behandling og omsorg. Vi har allerede en rekke avanserte metoder for å sette en presis diagnose, som undersøkelse av ryggmargsvæske eller forskjellige typer billeddiagnostikk av hjernen. Disse metodene er kostbare og ikke alltid lett tilgjengelig. Hvis vi kan måle forandringer i blodet, som er spesifikke for demens, vil det gjør avansert diagnostikk tilgjengelig for mange flere som har eller mistenker at de har demens, sier Selbæk.

Les hele saken på nrk.no her