– Nyvinningen er del av en helseundersøkelse, som er av nasjonal betydning for fremtidige helse- og omsorgstjenester, understreker forskningssjef Geir Selbæk i Aldring og helse.
Helseundersøkelsen i Trondheim er en utvidelse av helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT4) med spesielt fokus på eldre over 70 år og deres helse. Geir Selbæk er prosjektansvarlig. Trondheim er eneste storby i landet der undersøkelsen blir gjennomført.
Gir storbydata
– Undersøkelsen i Trondheim vil gi oss de nødvendige dataene fra en norsk storby. For første gang vil vi dermed få solide tall som kan fortelle oss om helsetilstanden hos eldre på befolkningsnivå, altså for landet som sådan, også inkludert storbyene, sier Selbæk.
– Dette er kunnskap vi trenger for å planlegge, utvikle og dimensjonere fremtidens helse- og omsorgstjenester for eldre, vektlegger han.
– Det handler om hvor mange som trenger tjenester i hjemmet, hvor mange som har behov for plass i sykehjem, og ikke minst hvor mange eldre som opprettholder god funksjon og som selv kan være en ressurs for eldre som trenger bistand.
Helseundersøkelsen kartlegger alle forhold som er relevant for helse og funksjon blant eldre, som balanse, gripestyrke, ganghastighet, hukommelse, ernæring, munnhelse, psykiske symptomer, evne til å greie seg i dagliglivet og opplevd livskvalitet.
Over 800 er kartlagt siden starten i oktober
Eldre- og folkehelseministeren besøker feltstasjonen i Innherredsveien 96. Alle over 70 år i Østbyen bydel i Trondheim er invitert til undersøkelsen, og det er her på feltstasjonen at den gjennomføres.
– Vi har passert 800 deltagere siden oppstart i oktober. Det er intet mindre enn imponerende, sier Selbæk.
Totalt har helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag for dem over 70 år nå passert 10 000 deltagere.
– Ingen befolkningsundersøkelser på eldres helse har tilsvarende størrelse, lang oppfølgingstid og bredde i datainnsamlingen som denne undersøkelsen, fortsetter han.

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen har blant annet ansvaret for politikken knyttet til kommunale pleie- og omsorgstjenester, men også for helsefremmende og forebyggende arbeid innen folkehelse, både innen fysisk og psykisk helse og sosial ulikhet i helse.
Viktig med statsrådsbesøk
– Nettopp disse temaene vil helseundersøkelsen gi oss bedre kunnskap om, og derfor er det viktig at eldreministeren besøker oss. Vi vil også benytte anledningen til å informere om at vi ved å følge opp deltagerne på et senere tidspunkt, kan komplettere bildet av eldres helse og funksjon i Norge, fortsetter Selbæk.
For dem som ikke kan møte på feltstasjonen tilbys hjemmebesøk, for personer som har heldøgnsomsorg tilbys undersøkelsen der de bor.
– Vi tilpasser undersøkelsen til deltagerens funksjonsnivå for å sikre at alle har mulighet til å delta, sier Selbæk.
Les mer om helseundersøkelsen i Trondheim for eldre over 70 år her (HUNT4 Trondheim 70+)
Les mer om helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag for eldre over 70 år her (HUNT4 70+)